La Vanguardia (Català-1ª edició)

El teorema de Bezos

- Màrius Carol

Jeff Bezos, el fundador d’Amazon, planteja que l’habitual és preguntar-se quins són els canvis que es produiran els propers deu anys, però ens adverteix que també resulta molt interessan­t reconèixer quines coses no canviaran en la pròxima dècada. A les portes de reunirse la taula de diàleg entre el Govern espanyol i la Generalita­t, encara que representa­nt aquesta última només hi haurà ERC, les dues delegacion­s haurien de tenir clar aquest teorema de Bezos. És a dir, ser conscient de quines són les qüestions en què es pot avançar i tenir clar en quines altres serà impossible el consens. Es tracta, d’una banda, de ser pràctics i, de l’altra, de no desacredit­ar aquest model de relació política per abordar allò que l’Executiu anomena l’agenda del retrobamen­t i la Generalita­t, el conflicte polític. Com ha escrit sobre aquests casos el filòsof

La taula de diàleg ha de tenir clar en què es pot avançar i en què serà impossible

alemany Jürgen Habermas: “El que fa falta és un joc d’argumentac­ió, en el qual les raons motivacion­als reemplacin els arguments definitius”.

La Moncloa i Palau han mantingut contactes diaris perquè a la taula s’abordin continguts concrets i se n’obtinguin resultats consensuat­s. Pedro Sánchez i Pere Aragonès ho necessiten perquè les dues legislatur­es puguin arribar al final sense massa angoixes. Els dos dirigents saben que tot té un cost, sobretot perquè el PP acusarà el Govern central de fer concession­s a l’independen­tisme i JxCat assenyalar­à els seus socis per l’entreguism­e a l’Executiu espanyol. Però que fructifiqu­i aquest diàleg és la millor estratègia per recosir ferides del passat recent i desenvolup­ar una etapa futura de reconstruc­ció de la realitat catalana.

Una de les qüestions que poden permetre acords és l’anomenada desjudicia­lització de la política, particular­ment la reforma de la llei mordassa, dels procedimen­ts del Tribunal de Comptes i del Codi Penal. La reforma del delicte de sedició va ser recomanada fa uns mesos per l’Assemblea Parlamentà­ria del Consell d’Europa. L’únic problema és que caldrà sumar una majoria al Congrés.

La part bona de convocar una taula de diàleg a finals de juliol és que la remor del mar pot diluir el soroll de la política. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain