La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els bombers i la humitat frenen l’incendi que amenaçava Yosemite

-

els bombers van aconseguir abans-d’ahir a la nit i ahir, gràcies a un augment de la humitat, contenir en part el creixement de l’incendi pròxim al parc nacional de Yosemite (euA), que va començar divendres i ja ha cremat més de 7.300 hectàrees. l’incendi oak era un dels cinc actius a califòrnia; va avançar molt de pressa els primers dos dies a partir d’un altre foc al sud del parc, a la vora d’un bosc de sequoies gegants. Ahir continuava actiu, sobretot cap al sud i l’est, tot i que ja no avançava tan voraç.

Fins ahir s’havien cremat 41 edificis residencia­ls o comercials –el foc en va amenaçar uns 1.400– i unes 6.000 persones continuave­n evacuades, amb moltes comunitats sense subministr­ament elèctric des de divendres. el governador de califòrnia, Gavin Newsom, va declarar l’emergència al comtat mariposa.

el fum de l’incendi s’estenia a més de 300 quilòmetre­s, fins al llac Tahoe, punts de Nevada o la badia de san Francisco. l’agència estatal calFire tenia mobilitzat­s 24 helicòpter­s, 302 camions de bombament i 68 cisternes, entre altres vehicles, i gairebé 3.000 bombers, i va assenyalar que els equips continuave­n treballant per contenir les flames.

califòrnia, com la major part dels euA, ha experiment­at les últimes setmanes temperatur­es molt altes i ja patia sequera. l’estat ha tingut els últims anys altres grans incendis i des de començamen­t d’any ja s’hi han cremat unes 21.500 hectàrees.

A espanya es van declarar una desena d’incendis forestals només a Andalusia en unes 24 hores, tot i que la majoria es van poder controlar aviat (el d’Almonte, a Huelva, va revifar ahir a la tarda). A castella també hi continuave­n actius alguns focs, amb la reactivaci­ó en una zona del de losacio (Zamora) i d’un altre a Burgos. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain