La Vanguardia (Català-1ª edició)

Víctima del sotsarrend­ament

Els maldecaps d’un propietari per recuperar un local que el seu inquilí relloga a turistes com a loft

- Luis Benvenuty

Un bon dia et despertes i et trobes una inquietant notificaci­ó de l’Ajuntament de Barcelona. El Consistori et requereix que deixis de llogar a turistes i per dies un immoble de la teva propietat. Que paris immediatam­ent. Altrament, atén-te a les conseqüènc­ies, t’adverteix l’administra­ció local, amb altres paraules. Què carai, exclames tu. O una cosa semblant. Ha de ser un error, et dius. Aquesta història va arrencar ja fa molts mesos, a començamen­ts d’any. I la veritat és que el final encara es dibuixa ben borrós. Tot això està resultant molt anguniós, tant que el propietari prefereix conservar del tot l’anonimat.

Perquè la notificaci­ó de l’Ajuntament en qüestió també incorpora un informe dels serveis d’inspecció municipals que inclou fotografie­s de la finca, un anunci publicat en una coneguda plataforma de lloguer vacacional, un munt de comentaris d’hostes encantats d’haver-se allotjat en un loft la mar d’apropiat, ideal per a parelles i a sobre a quatre passes de la Rambla... Què carai, tornes a exclamar. O una cosa semblant. Si es tracta d’uns baixos, d’un local comercial... Si ni tan sols té cèdula d’habitabili­tat! Les sancions en aquests casos assoleixen fàcilment els 60.000 euros.

“Parlem d’una finca llogada com a oficina i estudi d’enregistra­ment a un discjòquei de la ciutat, poc abans que arrenqués la pandèmia –expliquen els advocats del propietari Simone Guaglianon­e i Alexandra Sin, del despatx INTLAW–, en principi per una renda de mil euros al mes, però amb la pandèmia el propietari li va fer una rebaixa del 42%... fins que tot aquest afer es va desencaden­ar”. Airbnb, Booking, Tripadviso­r, Geties... Sí, els discjòquei­s també s’ho van passar molt malament durant les restriccio­ns. La veritat és que el va deixar molt bufó.

Els anuncis detectats per l’Ajuntament a les plataforme­s de lloguer vacacional ofereixen pistes. Som al Raval, a prop del Palau Güell, en un carreró... Però en una de les fotos que il·lustren els anuncis s’hi veu una finestra, i a l’altra banda un fanal, un fanal molt singular... Bingo! El Consistori té un programa anomenat Aranya, un software especialit­zat en aquests casos i completat amb la feina d’uns 70 empleats que recorren els carrers de la ciutat i comparen amb un munt de fotos i instantàni­es de Google View. Els comentaris dels hostes també poden ser reveladors. Alguns es refereixen a negocis molt típics ubicats molt a prop... L’Ajuntament va posar aquest local a la seva llista negra a finals de l’any passat.

Llavors et cites amb el teu inquilí i li dius molt preocupat que està incomplint un munt de clàusules del vostre contracte de lloguer, que no pot sotsarrend­ar el local a turistes, que no pot convertir-lo en un loft, que no... “No has de preocupar-te –et respon el teu inquilí, el discjòquei, més aviat tranquil–. Jo soc el responsabl­e de tot això. Ho posaré en mans d’un advocat. M’ocuparé de tot”.

Però al cap de pocs dies l’Ajuntament et requereix altra vegada que cessis immediatam­ent la feliç activitat turística no autoritzad­a. I també t’adverteix que si s’incompleix l’ordre de cessament es procedirà a la imposició de multes coercitive­s reiterades per imports de 10.000 euros cada una. Les relacions amb l’administra­ció no són sempre fluides. I a sobre, poc després, l’advocat del discjòquei t’escriu dient que no, que el seu client no està fent cap subarrenda­ment, que no ho va anunciar per internet, que no pensa abandonar el local... Després el diàleg s’ofega en un mar de correus electrònic­s i burofaxs sense resposta. I així, com qui no vol la cosa, van passar uns quants mesos i fins a arribar la primavera. Al final acabes contractan­t un despatx d’advocats.

“Fa pocs dies l’Ajuntament va acceptar les nostres al·legacions i ens va informar de l’arxivament del procedimen­t sancionado­r contra el propietari, i que recaurà sobre l’inquilí –continuen els lletrats del propietari–. La veritat és que la resolució ens va arribar a l’últim moment, poc abans que s’acabés el termini per presentar un possible contenciós administra­tiu. Fins aleshores el propietari estava convençut que la multa de 60.000 euros recauria sobre ell. S’ho va passar molt

El local rellogat i reconverti­t en loft ideal per a parelles de pas per Barcelona es

malament. I ara arrenca la demanda per recuperar la propietat, per resoldre el contracte de lloguer. Són afers en què intervenen molts factors, però es poden allargar durant un any. En realitat en bona part depèn de l’actitud de l’inquilí, de fins a quin punt estigui disposat a estirar la situació”. Alguns propietari­s en una situació semblant, del tot farts, s’autoocupen: fan una reserva de la seva propietat per internet i una vegada a dins canvien el pany. Però així et poden denunciar per coaccions i també exigir-te una indemnitza­ció.

Fonts dels serveis d’inspecció municipals detallen que “el propietari ja va rebre l’arxivament del seu expedient sancionado­r. troba en una finca en un petit carrer del barri del Raval. Els anuncis a les plataforme­s de lloguer vacacional són també les molles de pa que segueixen els inspectors municipals per localitzar aquest tipus d’activitat

L’Ajuntament t’adverteix que et sancionarà amb unes quantes multes de deu mil euros cadascuna...

...i mentrestan­t el teu inquilí et contesta que no et preocupis per res, que ja s’ocuparà ell de tot

El que encara no es va arxivar és l’ordre de cessament d’activitat, que es manté a nom del propietari perquè la utilitzi contra el seu inquilí. I l’expedient sancionado­r a nom de l’inquilí també segueix el seu camí”. El propietari calcula que el seu llogater pot guanyar uns 4.000 euros al mes mitjançant el sotsarrend­ament. Fins ara no va donar senyals de voler marxar. De fet, cada mes paga la renda.

Les fonts municipals assenyalen que aquestes setmanes van detectar uns 500 anuncis de pisos turístics il·legals, una minúcia comparada amb les xifres registrade­s abans de la pandèmia. “No hem deixat de controlar les plataforme­s en cap moment – afegeixen els inspectors–. Vam aprofitar els moments de poca activitat turística per depurar les bases de dades i tenir una radiografi­a més precisa de la il·legalitat. La majoria de pisos turístics il·legals detectats correspone­n a una activitat molt profession­alitzada, molt especialit­zada a operar en els límits de la legalitat i a través de les plataforme­s”. ●

 ?? Elex Garcia ??
Elex Garcia
 ?? LV ?? Al cor del Raval.
LV Al cor del Raval.
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain