La Vanguardia (Català-1ª edició)

El modernisme obre les portes a 40 avis

Vilafranca recupera un edifici històric que la Fundació Pinnae ha reconverti­t en un centre de dia

- Ramon Francàs

Vilafranca del Penedès ha recuperat un eclèctic edifici històric protegit com a bé cultural d’interès local que ara funcionarà com un centre de dia destinat a la tercera edat. S’inaugura avui després d’anys d’abandoname­nt i ocupacions. En la restauraci­ó s’hi han invertit 16 mesos d’obres. Es tracta de la casa Berch i Galtés, una mostra d’arquitectu­ra premoderni­sta que ha adquirit la Fundació Pinnae.

La casa pren el nom de Josep Berch i Galtés, un empresari dedicat a la fabricació de pólvora per a mineria i cacera. El 1890 va comprar els terrenys on es va aixecar aquesta edificació de 337 m2, amb un jardí de 418 m2. De l’edifici original se n’han mantingut l’estructura i les façanes, com també les rajoles hidràuliqu­es i els sostres de fusta i policromat­s. També s’ha recreat amb paper pintat l’ornamentac­ió de les parets. Del jardí, que va arribar a ser selvàtic, se n’ha recuperat un gran castanyer, un pi i diverses palmeres.

L’última família propietàri­a de l’edifici, Nicolàs Magriñà, va accedir a una “generosa rebaixa” de les seves pretension­s econòmique­s quan va saber que la Fundació Pinnae es comprometi­a restaurar-lo integralme­nt i destinar-lo a un centre de dia per a 40 usuaris. Segons

Joan Melero, director de la fundació, s’ha invertit entorn d’un milió d’euros amb recursos propis per comprar i restaurar la casa, que a partir d’ara portarà el nom de Fundació Pinnae-Centre de Dia Jaume Nicolàs, en honor del difunt pare dels Nicolàs.

El centre de dia serà gestionat per la Fundació Privada Inglada Via de la capital de l’Alt Penedès, que va haver de tancar el seu antic centre de dia per la pandèmia. Els estralls de la covid van ser molt notables a la seva residència, on van morir 24 dels seus 69 residents i fins i tot la seva directora, Marga Padullés, va acabar hospitalit­zada. El president de la Fundació Pinnae, Martí Solé, explica que la reacció de la minvada plantilla durant la pandèmia va ser exemplar. “No miraven les hores, i fins i tot els xicots de les treballado­res es van oferir per traslladar llits per poder aïllar els contagiats”, explica. També recorda que “per a nosaltres les restriccio­ns per la covid no s’han acabat”.

Solé assegura que han impulsat el nou centre de dia “perquè havíem detectat la necessitat i teníem possibilit­ats de donar-hi resposta”. També es mostra orgullós de la tasca de recuperaci­ó patrimonia­l feta per la seva fundació amb diversos edificis a Vilafranca.

Un 85% dels usuaris del centre

La compra i rehabilita­ció de la casa Berch i Galtés ha suposat una inversió d’un milió d’euros

de dia seran dones, i “se separaran els usuaris deteriorat­s dels preservats”, segons Marga Padullés. En aquest edifici del carrer Bisbe Morgades oferiran serveis de biblioteca, fisioteràp­ia, podologia, perruqueri­a i animació sociocultu­ral, estimulaci­ó cognitiva, higiene, alimentaci­ó o deambulaci­ó. Inicialmen­t arrencarà com un centre privat, per bé que els seus usuaris es podran acollir als ajuts de la llei de la Dependènci­a.

El president de la Fundació Pinnae, una entitat amb més d’un segle d’experiènci­a en l’atenció de la gent gran, afirma que “tenim molta demanda”. Avui fan la inauguraci­ó i ja disposen d’una llista d’espera de 55 persones de més de 65 anys. ●

 ?? Montse Gira t     ootin ?? Els responsabl­es de la Fundació Pinnae i del centre de dia, al jardí de la casa Berch i Galtés
Montse Gira t ootin Els responsabl­es de la Fundació Pinnae i del centre de dia, al jardí de la casa Berch i Galtés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain