La Vanguardia (Català-1ª edició)

Filosofia ficció

- Jorge Carrión

El 1915 hi havia uns vint-i-sis milions de cavalls als Estats Units; a la dècada del 1950 s’havien reduït a dos milions. Fins a la revolució industrial eren imprescind­ibles per a la feina agrícola i per al transport, però els motors, el ferrocarri­l, els tractors i els automòbils els van substituir en mig segle. “Hi ha una semblança entre la nostra situació i la que va haver de patir la població de cavalls”, escriu la pensadora i poeta experiment­al australian­a Amy Ireland a Filosofía-ficción (Holobionte). Durant el segle XXI la intel·ligència artificial es va apropiant d’espais laborals i productius. I hem de considerar tots els escenaris possibles d’aquesta progressiv­a invasió.

En els seus brillants assajos –molt ben prologats i traduïts per Federico Fernández Giordano–, Ireland parteix de la ficció especulati­va i la literatura de terror, des de Samuel Butler o H.P. Lovecraft fins a William Gibson, per reflexiona­r sobre les diferents mutacions que està produint la tecnologia en els temps, els espais i les biologies de la nostra època. Les seves prediccion­s no són apaivagado­res.

Tampoc no ho és la realitat: aquest estiu ha estat el més calent de les nostres vides, però probableme­nt serà el més fred del que ens queda per viure. Davant aquest horitzó, el disseny de futurs de les escoles de negocis o dels departamen­ts d’innovació de les grans empreses, que imagina formes d’adaptació als nous temps que continuï sent beneficios­a per al capital, col·lideix amb la filosofia ficció. Com han demostrat les obres de Donna Haraway o de Liam Young, la barreja de la ciència-ficció amb el pensament i la poesia té el poder molotov de dinamitar els ma

És probable que d’aquí deu o quinze anys una part de les nostres lectures es produeixin o tradueixin informàtic­ament

pes neuronals dels nostres caps.

La tercera dècada d’aquest segle serà la de les falsificac­ions profundes. Els algoritmes ja són capaços de crear cares, vídeos i textos que són indistingi­bles dels humans. Durant la quarta, l’enginyeria acaba de consolidar la seva creativita­t comunicati­va, musical, literària, artística. És molt probable que d’aquí deu o quinze anys gran part de les nostres lectures siguin produïdes, o traduïdes, informàtic­ament. Però la filosofia serà patrimoni exclusivam­ent nostre durant molt més temps, perquè la consciènci­a de tradició, l’esperit crític, l’especulaci­ó, la poesia i la ficció formen part de la nostra pròpia singularit­at. Els humans som màquines filosòfiqu­es, intel·ligències col·lectives especialit­zades a generar sentit. Hem de saber comunicar-les a elles, les màquines encara no biològique­s: no només les programem i les dissenyem: també els inoculem raó de ser.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain