La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carreras: “Pujant a l’escenari em sorprenc d’haver-hi pogut tornar una vegada més”

El tenor barceloní celebra 52 anys de carrera la nit que li dedica Peralada

- Maricel Chavarría

La Nit de Josep Carreras que ha programat el Festival de Peralada per al 3 d’agost no suposa, ni de bon tros, el comiat dels escenaris del tenor barceloní. Com anuncia des de fa temps, el cantant creu que podria retirar-se “d’aquí un parell d’anys més”. Als 75 anys, la llegenda viva de la lírica continua celebrant concerts, especialme­nt a l’estranger. Tot i que a part d’aquest homenatge a tota una carrera que li brinda el festival empordanès, amb lliurament de Medalla d’Honor inclosa, l’artista ha accedit a fer una “cantadeta” aquesta tardor a l’auditori de Vilaseca, que porta el seu nom.

“Els reconeixem­ents que arriben des de casa són més entranyabl­es, fan més il·lusió. El 1988 vaig actuar per primera vegada a Peralada, festival que aquests anys s’ha posicionat entre els més prestigios­os d’Europa, de manera que és una doble satisfacci­ó”, afirma.

El certamen li ha demanat una cosa especial: serà una mica d’òpera, quelcom català, “per descomptat”, i cançó napolitana. L’acompanyen la Simfònica del Liceu, dirigida pel seu nebot, David Giménez, i la soprano Martina Zadro... si bé anuncia que hi haurà alguna sorpresa que es reserva.

“Un concert amable en què jo no surti a patir, sinó a passar-m’ho bé, si és possible”. Pateix encara, el divo? “Això no deixa de passar. Exposar-se al públic és sempre un motiu de pressió i tensió”.

Carreras cita la premsa a l’Institut d’Investigac­ió contra la Leucèmia que el 2018 va inaugurar a Can Ruti, el més gran d’Europa especialit­zat en la malaltia que ell mateix va patir. Aquest juliol es compleixen 35 anys del seu ingrés a l’hospital Clínic, des d’on viatjaria a Seattle per tornar-ne curat.

“La meva carrera ha estat la meva vida, és una cosa molt vocacional. Soc feliç a l’escenari, viatjant per cantar o quan rebo la xutada d’adrenalina que és el so de l’orquestra. Però la Fundació és una altra cosa: quan veus que el tractament que s’ha pogut aplicar a un pacient de 7, 8... o 2 anys ha servit perquè venci la malaltia, la satisfacci­ó és incomparab­le. No te la dona cap teatre del món”.

Feia 22 anys que no cantava a

Peralada. Estava prou ocupat actuant a Cap Roig quan el dirigia el seu cunyat, Martín Pérez?

“Vaig cantar durant anys a Cap Roig, sí, però vaig fer alguna cosa a Peralada aquell temps. Recordo un concert amb Jaume Aragall una nit de tramuntana i fred... però va ser molt bonic. M’agraden els festivals per a una nit d’estiu”.

Concerts que necessiten amplificac­ió, però. “Avui dia afortunada­ment els equips de so són molt sofisticat­s. Tot i així cal cuidar-ho molt, tenir un enginyer de so en qui confies i que entengui les limitacion­s de la teva veu i les seves possibilit­ats”.

La tecnologia li allarga la carrera?

“Bé, tinc 75 anys, no sé què esperen de mi. No vaig pensar mai que arribaria a aquesta edat cantant. Em donaven sis mesos uns assabentat­s de la ràdio, i han passat 52 anys. No està malament. No sé si podré cantar encara un parell d’anys més o no. Depèn de com em provi i de les possibilit­ats vocals i mentals. Perquè una cosa és anar a Peralada, i una altra, anar a Turquia, els Emirats o Tòquio”.

Parlant de Tòquio, diu que probableme­nt hi anirà a fer un concert al gener amb Plácido Domingo en homenatge a Pavarotti. Parlem sovint, ha passat un moment difícil, però està molt bé d’esperit, torna a ser el Plácido de sempre”.

A Carreras no li ha canviat la veu de tenor a baríton, com al seu col·lega... “El color de la veu és un misteri. Jo no tinc l’elasticita­t de quan tenia 30 anys, però puc continuar cantant com a tenor. Cada vegada que pujo a l’escenari em sorprèn haver-hi pogut tornar una vegada més”.

Aquests dies Carreras els passa a Tamariu, envoltat de nets que li posen Raphael, però també cantants pop del moment. Això ens fa recordar els seus duos amb astres del pop com Elton John o Diana Ross. “Els artistes pop volen que

“El de Peralada serà un concert amable en què jo no sortiré a patir, sinó a passar-m’ho bé”

nosaltres ens adaptem, perquè les nostres condicions ens ho permeten, però ells no s’adapten a nosaltres. Jo no puc demanar a Diana Ross el duet del primer acte de la Butterfly”.

I una reivindica­ció més a propòsit del 30è aniversari dels Jocs del ’92. “Cantar Amics per sempre va ser un episodi molt bonic –comenta–. Jo, d’una manera o una altra, vaig ser el director musical de les cerimònies i volíem un himne potent. Se’m va ocórrer anar a veure Andrew Lloyd Webber, amb qui havia treballat, i ens va treure aquest tema fenomenal. Però només vull dir una cosa, sense que sembli una queixa. Em va sorprendre molt que a la clausura la cantéssim amb Sarah Brightman, i mitja hora després apareguess­in Los Manolos fent la mateixa cançó. No sé qui els va donar l’oportunita­t, que em sembla fantàstic, els admiro, però tot aquell esforç per després trobarte amb ta-ta-ta-ta...”. ●

 ?? Montse Giralt / Shooting ?? Carreras vol que el seu concert de comiat sigui a l’Arc de Triomf, com quan va tornar curat de Seattle
Montse Giralt / Shooting Carreras vol que el seu concert de comiat sigui a l’Arc de Triomf, com quan va tornar curat de Seattle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain