La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espanyol rebaixa 8 dècimes el creixement del 2023 fins a un 2,7%

Augmenta un 1,1% el sostre de despesa i es converteix en el més alt de la història

- Jaume Masdeu

En un exercici d’ineludible realisme econòmic, el Govern espanyol ja accepta que la inflació es dispararà aquest any fins a prop d’un 8% i que la frenada del creixement el 2023 serà considerab­le. Ho ha reconegut en la revisió de les seves previsions macroeconò­miques que va publicar ahir, en un Consell de Ministres que també va aprovar el sostre de despesa per l’any que ve. És el més gran de la història i supera un 1,1% l’actual, que ja suposava un rècord. Un augment així de la despesa es continua explicant per l’arribada dels fons europeus del pla de recuperaci­ó.

D’entrada, la revisió de les previsions. En qüestió de creixement, aquest any l’empenta del primer semestre permet mantenir la previsió establerta a l’abril d’un augment d’un 4,3%, malgrat que la segona part de l’any l’activitat s’esllanguei­x. L’impuls del turisme i la inversió l’avalen. En canvi, per al 2023 l’empenta ja no aguanta. Es rebaixa 8 dècimes la previsió de creixement, que passa d’un 3,5% a un molt més modest 2,7%. Les raons d’aquest alentiment són els alts preus de l’energia i els riscos del subministr­ament de gas rus a la Unió Europea, l’enduriment més ràpid del previst de la política monetària i la previsible desacceler­ació de la zona euro en general i d’Alemanya en particular.

La vicepresid­enta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va afirmar que tots els organismes nacionals i internacio­nals preveuen que Espanya tingui un creixement el 2022 igual o superior a un 4%, i el 2023 al voltant o per sobre d’un 2%. “Tots preveuen que Espanya creixi per sobre de la mitjana de la zona euro el 2022 i el 2023”, va dir Calviño, tot i que també va reconèixer que la inflació és el gran enemic. Ho va dir amb paraules, quan va manifestar que “el principal repte és la inflació”, i amb xifres, quan va revisar a l’alça el deflactor de consum privat, indicador semblant al de la inflació, que el va elevar aquest any a un 7,8% ,i el pròxim, a un 2,9%.

A més, el Consell de Ministres també va aprovar el sostre de despesa no financera del 2023 que suposa el punt de partida per elaborar els pressupost­os de l’any que ve. Serà un nou rècord, el tercer consecutiu, en situar-se en 198.221 milions, un 1,1% per sobre dels 196.142 milions d’aquest any. El sostre de despesa suposa un límit que estableix la despesa de les administra­cions públiques i marca el màxim de recursos que es pot assignar i que, més endavant, es detallarà i distribuir­an en els pressupost­os.

El Govern espanyol també ha fixat un objectiu de dèficit d’un 3’9% per al 2023, cosa que suposa una reducció de més d’un punt respecte al 5% previst per a aquest any. Són xifres que serviran de referència, tot i que no tindran caràcter obligatori perquè, un any més, les regles fiscals europees continuen suspeses. “Des de l’inici de la pandèmia haurem reduït el dèficit en més d’un 60%”, va dir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, quan va comparar el 10% de dèficit el 2020 amb el 3,9% que preveu per al 2023.

Si s’aconseguei­xen aprovar aquests pressupost­os seran els tercers consecutiu­s de l’actual Govern de coalició, i els últims abans de les eleccions. Pressupost­os en temps de pandèmia, guerra i inflació, i comptes reforçats pels fons europeus.

D’altra banda, el Consell de Ministres també va introduir dues novetats amb el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. Una és el nou règim de cotització dels autònoms per als pròxims 3 anys, pactada amb els agents socials. La segona és la reforma del

Els estrangers tindran més facilitats a l’hora d’accedir al mercat laboral

reglament d’estrangeri­a per incorporar estrangers al mercat laboral. La novetat principal és l’arrelament per formació que facilitarà la sortida de l’economia submergida de migrants per incorporar-se a les àrees en què més es necessiti mà d’obra. En concret, es concedeix autoritzac­ió de residència als estrangers que faci un mínim de dos anys que són a Espanya i que es comprometi­n a seguir una formació continuada. D’altra banda, es facilita la permanènci­a, la feina a estudiants estrangers i s’impulsa la migració regular i s’afavoreix la contractac­ió en origen. ●

 ?? Eduardo Parra / EP ?? Montero amb la ministra portaveu, Isabel Rodríguez
Eduardo Parra / EP Montero amb la ministra portaveu, Isabel Rodríguez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain