La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’FMI empitjora les previsions i alerta d’una possible recessió mundial

- Francesc Peirón

La projecció del Fons Monetari Internacio­nal (FMI) per a l’economia global, ombrívola i incerta per la guerra d’Ucraïna i els espeternec­s de la pandèmia s’ha rebaixat 0,4 punts per a aquest 2022 respecte a les perspectiv­es de l’abril, en què ja va aplicar una retallada de 0,5 punts.

L’economia mundial passaria així d’una expansió del 6,1% l’any passat a una projecció ara del 3,2% per al 2022 i del 2,9% per al 2023, 0,9 punts menys. Si es redueix el creixement, el pessimisme s’escampa amb una inflació revisada a l’alça, d’un 6,6% en les economies avançades per al 2022 i d’un 9,5% en les emergents. Això significa unes pujades de 0,9 i 0,8 punts, respectiva­ment.

Espanya, que continua mantenint un dels creixement­s més alts de la zona euro, amb un 4% per al 2022 i un 2% per al 2023, també és una de les economies de la seva àrea més afectades per la retallada de previsions. Si al document de l’abril ja es va restar a la seva perspectiv­a 0,6 punts, aquesta vegada el retrocés és de 0,8.

“El panorama s’ha enfosquit significat­ivament des de l’abril; el món es podria trobar aviat al caire d’una recessió global, només dos anys després de l’última”, assenyala l’FMI. Les dades reflecteix­en un estancamen­t en les tres economies més grans, els Estats Units, la Xina i la zona euro.

El Fons assenyala que una inflació molt més alta de l’esperat està provocant un enduriment de les condicions financeres globals. Els riscos d’una inflació obstinada i, entre d’altres, la guerra d’Ucraïna, que pot deixar sense gas Europa, amenacen d’empitjorar el pronòstic de l’economia mundial, que podria arribar a situar-se en només un 2,6% el 2022. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain