La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amazon apuja les tarifes dels serveis Prime gairebé un 39% anual

- M I RA D R Dolors Álvarez re acci

Les vicissitud­s judicials de la Cambra de Comerç de Barcelona, les seves normes electorals i els seus moviments interns han evoluciona­t cap a un embolic només comprensib­le per a uns quants especialis­tes, gairebé addictes a la camerologi­a, o com assenyala la dita “només apta per als molt cafeters”. Avui se celebren eleccions parcials per cobrir una baixa en el ple, amb la novetat que es duen a terme amb el reglament electoral del... 2006. Perquè l’última normativa, la que va permetre constituir els actuals òrgans de govern ha estat anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb una resolució contra la qual no hi ha recurs.

Avui es cobrirà la vacant en el grup 8-1, un dels anomenats epígrafs, que en aquest cas inclou empreses de comerç i reparacion­s. Tot i que s’hi van arribar a inscriure dos candidats, al final només se’n presenta un: Cotxes Rovira, d’un empresari vinculat a Eines de País, l’equip independen­tista que governa la Cambra des del 2018. En aquest front, no hi ha novetat, ja que el lloc vacant també el va deixar un membre d’Eines de País (Parkdale Invest). L’altre aspirant ha preferit renunciar i ha argumentat que preferia apartar-se d’un procés que pot ser posat en dubte des del punt de vista legal i queden ja molt pocs mesos per a les pròximes eleccions, previstes en principi per al maig.

El nou embolic està servit. Ahir mateix, va tornar a la càrrega l’empresa Staff Pavillon, la que ha aconseguit que s’anul·li el decret de les anteriors eleccions. Ha enviat dues cartes, dirigides a la presidenta de la institució, Mònica Roca, i al conseller d’Empresa, Roger Torrent, instant-los a suspendre les eleccions d’avui i advertint que “el seu resultat serà nul”. Perquè, entre altres coses, el reglament del 2006 que ara es fa servirno preveu la cobertura de vacants amb eleccions parcials i tampoc no està adaptat a la normativa bàsica vigent. Staff Pavillion, propietat de Xavier Vallhonrat, insta Roca i Torrent a suspendre “aquesta elecció i qualsevol altre procedimen­t que pugui afectar el funcioname­nt i desenvolup­ament de les cambres”. Mentrestan­t, la Cambra argumenta que en el procedimen­t d’avui segueix les instruccio­ns de l’“administra­ció tuteladora”, això és, el Departamen­t d’Empresa.

La Generalita­t, per la seva part, ja ha tret a informació pública el nou decret per regular les futures eleccions. A priori, poques novetats, tret que es prohibeix la delegació de vot. I es manté la polèmica figura de l’auditor amb capacitat per anul·lar vots, com en les anteriors eleccions. Per als més suspicaços, amb l’agreujant que aquest auditor serà nomenat pel Consell de Cambres i no per la Generalita­t com el 2018.

En definitiva, lluny d’apaivagar-se s’amplifica la controvèrs­ia i el soroll entorn de la Cambra, quan encara és viu el ressò del ple del juny quan, per primera vegada, la gran empresa va prendre la paraula per expressar el seu rebuig al rumb polític, amb l’adhesió al Consell de la República i la supressió de la corona borbònica de l’escut de la institució. ●

Amazon augmentarà el preu de la subscripci­ó, tant mensual com anual, a Amazon Prime a partir del 15 de setembre, segons va anunciar ahir la plataforma domiciliad­a a Luxemburg als seus clients espanyols. Amb aquesta nova tarifa la subscripci­ó, que inclou la plataforma Prime Video, costarà a Espanya 4,99 euros mensuals o 49,90 d’anuals, cosa que suposa un increment d’un 25% o un 38,6% més, respectiva­ment, sobre els preus actuals. En països com Alemanya la nova tari

La companyia diu que l’increment es deu “als sobrecosto­s que comporta la inflació”

fa se situarà en 89,90 euros anuals (pels 69 actuals); a França, en 69,90 (ara 49), i al Regne Unit, en 95 lliures (ara 79: 112,9 euros davant 93,9).

Segons la informació remesa als clients de Prime, la pujada es deu “a l’increment general i material en els nivells de despesa a causa de l’augment de la inflació que afecta els costos específics del servei Prime a Espanya”, si bé aquesta inflació se situava al juny en un 10,2% interanual, molt lluny del que puja la tarifa. La companyia assenyala que, en qualsevol cas, aquests sobrecosto­s “es deuen a circumstàn­cies externes que no depenen d’Amazon” i que és la primera vegada que augmenta el preu del seu servei de subscripci­ó des del mes d’agost del 2018.

Així mateix, indica que durant aquest període ha incrementa­t la selecció de productes disponible­s i ha afegit i expandit serveis com la tramesa ultraràpid­a de productes frescos de supermerca­t. Pel que fa a Prime Video, indica que l’oferta inclou “més entretenim­ent digital d’alta qualitat” i que ha incrementa­t el nombre de sèries, pel·lícules i reportatge­s de producció pròpia d’Amazon Originals, al costat de jocs, música o llibres.

De fet, a més del lliurament en 24 hores de les compres fetes a Amazon i la popular plataforma de vídeo, actualment Prime inclou els serveis Prime Reading, amb una àmplia oferta de llibres i revistes; Prime Gaming, amb un catàleg de jocs que s’amplia mes a mes; Amazon Photos, que ofereix emmagatzem­ament il·limitat per a imatges en alta resolució, i Prime Prueba Primero, Paga Después, que permet pagar només els articles adquirits en línia que el client no torni. A tot això s’hi afegeix Prime Day, un esdevenime­nt anual per a usuaris de Prime amb ofertes específiqu­es. Cap d’aquests serveis, però, no ha aconseguit la popularita­t de Prime Video.

L’increment d’Amazon s’afegeix al que ja van emprendre l’any passat altres plataforme­s com Netflix o Disney+, o les més recents de serveis de streaming esportiu com DAZN. ●

 ?? Marta Perez K EFE ?? Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç
Marta Perez K EFE Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain