La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una verema molt cara

La collita s’avança 15 dies i la producció baixarà fins a un 30% respecte a l’any passat per la calor i la falta d’aigua

- Ramon Francàs

Els primers raïms catalans de l’anyada 2022 comencen a recollir-se. És una collita notablemen­t més curta de l’habitual referent a la producció. Al Penedès s’estima que, si no plou, la caiguda de quilos se situarà entorn d’un 30%, o fins i tot més, respecte a la campanya anterior. Especialme­nt amb les varietats primerenqu­es, als sòls d’argiles i a les vinyes joves. Des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) es considera que la verema s’avança uns 15 dies i que la reducció del volum podria situar-se entorn d’un 15%.

La verema ve marcada per una impenitent sequera amb fins a tres onades de calor. L’absència de pluges ha avançat la maduració del raïm. També és una verema marcada per l’increment del que pagaran les grans firmes de la DO Cava pel quilo de raïm i per uns increments desbocats dels costos de producció (gasoil per a la maquinària, tractament­s fitosanita­ris, adobs i compra d’ampolles).

Els sindicats agraris han celebrat els increments que es pagaran pel raïm. Jaume Domènech, de Joves Agricultor­s i Ramaders de Catalunya, els qualifica com una “molt bona notícia, però insuficien­ts per a les pujades de costos”. Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos, aplaudeix uns increments que veu com “un primer pas”. El representa­nt de l’Associació de Viticultor­s del Penedès, Santi Vallès, espera que es valori en una “justa proporció” el raïm ecològic.

A la DO Cava s’ha fixat aquesta campanya en 12.000 quilos per hectàrea el màxim de producció en el cas dels caves de guarda (11.000 l’any passat), 10.000 per als de guarda superior i 8.000 per als de paratge qualificat. Al Priorat també s’ha viscut un estrès hídric destacat. La temperatur­a mitjana de juny va ser de 25ºC (2,5ºC més del normal) i la precipitac­ió, de 15 litres (un 60% menys del normal). A l’Empordà la verema també s’avançarà per una maduració que ha arribat abans per les altes temperatur­es i l’absència de pluges. La producció serà curta.

A la zona de Raimat de Costers del Segre, la verema destinada a l’elaboració de caves podria començar el 3 d’agost, i al celler Alta Alella (DO Alella i DO Cava), el 8 d’agost. A la Terra Alta la collita ve marcada per l’episodi de pluges torrencial­s i pedra de principis de juliol, que va danyar 500 hectàrees i poden suposar pèrdues de producció de fins a un 90% del raïm. Tot i així, s’espera una collita pròxima o lleugerame­nt més alta que la mitjana gràcies a les bones reserves hídriques. També a la DO Conca de Barberà, on es preveu una bona collita, la situació és menys greu respecte a la sequera. Al Montsant s’espera una collita curta, mentre que a la DO Tarragona serà bona per a la garnatxa i carinyena i no tant per a la resta. ●

La campanya està marcada per l’increment que pagaran les firmes de la DO Cava pel raïm

 ?? Maria Rosa Farré ?? Avui comença la verema en diverses finques dels cellers Torre del Veguer i Gramona
Maria Rosa Farré Avui comença la verema en diverses finques dels cellers Torre del Veguer i Gramona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain