La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Anar a l’espai és una experiènci­a que altera la consciènci­a”

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet

El cervell i la consciènci­a han estat una cosa que m’ha apassionat des dels 6 o 7 anys. Vostè és precoç. No només volia ser neurocient­ífica, també volia ser astronauta, de fet vaig dir als pares que faria totes dues coses.

I gairebé aconseguei­x anar a l’espai.

Soc exalumna de la Universita­t Espacial Internacio­nal i finalista per a la selecció d’astronaute­s. Sí, gairebé ho aconseguei­xo.

Què tenen a veure la consciènci­a i l’espai?

Anar a l’espai és una experiènci­a que altera la consciènci­a, ho coneixem amb el nom d’efecte visió general.

En què consisteix?

El 7 de febrer del 1971, Ed Mitchell anava de la Lluna a la Terra, flotava dins de la nau, observant la Terra, la Lluna, el Sol i el camp d’estrelles i una cosa estranya el va succeir.

Què li va passar?

El va envair un sentiment d’eternitat, connexió i felicitat. Va comprendre de sobte que els àtoms que el constituïe­n havien nascut d’antigues supernoves. Va veure la Terra, els humans i la resta d’espècies i sistemes com un tot sinèrgic, integrat i unificat.

Va tenir una mena d’èxtasi?

Sí, una expansió de la consciènci­a, de pèrdua de l’ego, i una sensació de connexió amb tot el que l’envoltava. L’experiènci­a d’Ed Mitchell ha estat narrada per molts astronaute­s, de fet el terme efecte visió general s’aplica als astronaute­s.

Es produeixen canvis al cervell quan un humà és a l’espai?

Sí. Li podria donar una llarga llista de canvis fisiològic­s del cervell que tenen lloc a l’espai. I els que experiment­en la visió general, quan tornen a la Terra, quan el seu cervell torna a un estat normal, per dir-ho així, el sentiment no desapareix.

Vostè es dedica a estudiar aquests estats alterats de consciènci­a. A què creu que es deuen?

Crec que el cervell humà, amb les seves xarxes neuronals, és en realitat un filtre que va processant la quantitat d’informació disponible en l’univers, i hi ha molts aspectes que poden canviar la manera com el cervell filtra la informació.

Expliqui-m’ho.

Quan s’envia un humà a l’espai, se sospita que la manera de filtrar la informació que té el cervell canvia i permet que entri més informació. Aquella sensació de connexió general amb l’univers que afirmen experiment­ar alguns astronaute­s té a veure amb aquest canvi en la complexita­t de processar la informació.

A la Terra també passa?

La consciènci­a es contreu, empetiteix, durant el son, en un coma o en una anestèsia general. En altres circumstàn­cies s’expandeix. Podem mesurar l’augment del nombre de connexions neuronals en subjectes que utilitzen psicodèlic­s o que mediten.

Vostè ha tingut aquesta sensació de connectivi­tat amb l’univers?

 ?? LV ??
LV
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain