La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intel·ligència i consciènci­a

- Eco moia4ís

Va fundar una plataforma de monitoratg­e cerebral remot intel·ligent i continu per detectar estats alterats de consciènci­a. La seva investigac­ió inclou el mapatge de la consciènci­a i l’escriptura d’algoritmes per al seguiment automatitz­at d’aquells estats alterats. Va presentar les seves teories sobre la consciènci­a als escenaris de TED-NYC i l’ONU. Assegura que aquell mapatge de l’augment de la consciènci­a en humans ens pot permetre reconeixe’l en éssers intel·ligents no humans (tant dins com fora del planeta), a través d’iniciative­s en col·laboració amb SETI. Chander també contribuei­x a les ciències de la vida espacial i la medicina fent simulacion­s remotes de rescats de trauma, anestèsia i cirurgia en entorns anàlegs a Mart. Farà una xerrada a The Festival of Consciousn­ess (Barcelona, 29 i 30 de juliol).

Des dels 16 o 17 anys vaig començar a tenir experiènci­es en la meditació, no sovint, però de vegades puc sentir que em dissolc, i que em sento connectada a l’univers, una cosa que per a una neurocient­ífica és molt interessan­t.

Què ha descobert?

Que no es tracta de saber sinó de sentir. És més aviat una sensació de dissolució de l’ego i de connexió amb quelcom més gran, on gairebé pots sentir que estàs connectat amb les plantes, els animals, les estrelles, la terra, que no hi ha límit de connexió.

Mesurable?

És difícil captar aquests estats, per això vaig elegir l’anestesiol­ogia, que em permet alterar la consciènci­a de les persones a voluntat utilitzant substàncie­s sense danyar el cervell però podent mesurar els efectes a través d’elèctrodes.

Ha arribat a cap conclusió?

Quan el cervell està despert pot processar informació de manera massiva, i quan un està adormit o anestesiat les connexions es contreuen i es tornen molt simples. Com més consciènci­a, més connexions. Quan la gent viatgi a l’espai, és possible que el nivell de complexita­t dels seus cervells canviï.

Però són estats temporals.

Si sempre visquéssim en aquest estat màxim de la consciènci­a, no podríem fer la nostra vida normal. El nostre estat habitual de consciènci­a està optimitzat per permetre’ns moure’ns pel món.

Potser aquesta consciènci­a més gran serà el futur.

Potser, però l’entorn hauria de canviar per acollir un humà que sempre viu en aquest estat de màxima consciènci­a i connexió amb l’univers.

Tot canviaria?

Probableme­nt voldríem tenir més cura de l’altre i de l’entorn i les guerres s’acabarien. Encara que un estat de consciènci­a ampliat no és l’únic camí per ser millors, si més gent hi accedís, és probable que s’arribés a un efecte col·lectiu al planeta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain