La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui era Khashoggi?

- Jordi Juan Director

No se sap quant de temps va dedicar Emmanuel Macron a parlar sobre la mort i l’esquartera­ment del periodista saudita Jamal Khashoggi al sopar que va tenir dijous al palau de l’Elisi amb el que es considera l’instigador de la seva mort, el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Muhammad bin Salman. Els responsabl­es de comunicaci­ó del president francès van assenyalar que Macron parlaria del tema “de la manera més eficaç possible”. Entre plat i plat, desconeixe­m com es va enfocar el tema i si el líder àrab es va dignar a fer-ne cap comentari.

És el triomf de la realpoliti­k. Macron va repetir la mateixa escena que fa pocs dies va protagonit­zar el president dels Estats Units, Joe Biden, quan es va entrevista­r a Jiddah amb el príncep saudita. Fins fa poc Bin Salman era menyspreat per la comunitat internacio­nal pel crim de Khashoggi i per la falta de drets humans al seu país, però la guerra d’Ucraïna ho ha canviat tot. Occident necessita buscar noves fonts d’energia, com les que subministr­en els països del Golf, i la resta són temes menors. Que lluny que està aquell Biden que durant la campanya electoral del 2020 va prometre convertir l’Aràbia Saudita en un pària internacio­nal per la mort de Khashoggi.

Els Verds alemanys, sense anar més lluny, tampoc no han tingut cap problema a canviar la seva doctrina. El vicecancel­ler i ministre d’Economia, Robert Habeck, va volar fa poques setmanes a Qatar i a la Unió dels Emirats Àrabs, acompanyat per 22 empresaris, per buscar alternativ­es al gas i petroli rus, i el menys important va ser discutir la situació que es viu en les autocràcie­s del Golf.

La geoestratè­gia internacio­nal és cada vegada més pràctica i menys humana. Resten les oenagés que posen el crit al cel i els mitjans que ens fem ressò d’aquestes contradicc­ions. Però poca cosa més. Si donen un cop d’ull al planeta, veuran que les democràcie­s no prosperen més enllà del primer món i que les autocràcie­s van guanyant terreny. La guerra a

Ucraïna n’és una bona prova, amb tants països de perfil i negant-se a compartir les sancions a Rússia. Per això, d’aquí poc temps ja ningú ni tan sols preguntarà qui era el tal Kashoggi.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain