La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si Ucraïna reconquere­ix Kherson reduirà el perill d’un atac rus sobre Odessa

-

segura. L’Olha es va negar durant mesos a creure que havia d’abandonar Kherson. És mestra de secundària, i va optar per no marxar per donar suport als pocs estudiants que quedaven a la ciutat, que a poc a poc van tornar a portar una vida rutinària, “encara que molt lluny del normal; vivíem en pànic”, diu. Les escoles estaven obertes, però immediatam­ent els van obligar a ensenyar en rus i amb llibres que segueixen la línia curricular de Moscou. La seva opció havia estat deixar d’assistir al centre educatiu, però continuava ensenyant a alguns dels alumnes per internet, o algunes vegades els rebia a casa per fer-los classes particular­s. Però cada vegada era més arriscat. Cap dona de la família no sortia sola; si havien d’abandonar l’habitatge, anaven acompanyad­es. Molta gent a la ciutat ha desaparegu­t, diuen. “Per substituir-nos estan portant estudiants de Crimea que treballen com a professors”, confessa l’Olha. Les dones expliquen que centenars de persones han estat destinades a la ciutat des d’altres llocs, especialme­nt des de Crimea, annexionad­a per Rússia el 2014 de la mateixa manera que volen fer amb Kherson. Les autoritats ucraïneses han denunciat que Rússia planeja un referèndum a començamen­ts de setembre.

Això explica la pressa dels ucraïnesos per dur a terme aquesta contraofen­siva, que ràpidament agafa forma. I força, amb atacs continus dels dos costats. “Les explosions cada vegada són més intenses”, diu en Serhí, que també va abandonar la ciutat perquè el seu fill entrava en pànic amb cada atac. Aquesta setmana l’exèrcit ucraïnès va anunciar el múltiple atac al pont Antónivski, estratègic en la comunicaci­ó de Kherson amb la resta dels territoris ocupats per Rússia. És l’única opció per tallar la logística de l’exèrcit rus, que, segons anàlisis militars, s’ha mobilitzat els últims dies per enfortir la defensa d’aquesta regió.

El mateix fan les forces ucraïneses, que insisteixe­n que necessiten moltes més armes. En cas de reconqueri­r Kherson, tornaran a tenir sota control la major part de la seguretat del mar Negre i reduiran el perill d’una eventual ofensiva contra els ports d’Odessa i Mikolaiv, constantme­nt sota setge.

Els últims dies els atacs contra aquestes ciutats s’han intensific­at. Es fa especialme­nt evident a la zona de Korabelni, al sud de Mikolaiv, a menys de 45 quilòmetre­s en línia recta de Kherson. Dijous passat tres míssils van caure a l’entrada del sector; un va impactar al mig del carrer i un altre va destruir l’escola, i va ferir el vigilant. Aquesta zona és atacada diàriament des del començamen­t de la guerra, la majoria de les cases tenen destrosses, però la situació ara empitjora. ●

La destrucció del pont d’Antónivski és l’única opció per tallar la logística de l’exèrcit rus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain