La Vanguardia (Català-1ª edició)

El progrés hauria de salvar tots els innocents

Si el progrés hagués tingut cap importànci­a per a Putin, el seu exèrcit no hauria envaït Ucraïna i el jove de Khàrkiv encara seria viu. Per sort per a tothom, el progrés té un pes determinan­t en el conflicte de Taiwan.

- Xavier Mas de Xaxàs

Si poguéssim recórrer la línia de comandamen­t, la que va des del president d’un país en guerra fins al soldat atrinxerat a primera fila, i, a part de seguir-la, la poguéssim entendre, no canviaria res, però veuríem l’esperança. Les ordres continuari­en baixant del cel i activant els ressorts que obren foc, però veuríem la llum que ens encega i ens il·lumina.

No hi ha res a entendre en el buit moral d’una guerra. Podem observar-la i horroritza­r-nos, però és impossible racionalit­zar les imatges que provoca.

Penso en la fotografia de l’adolescent mort la setmana passada al costat de la parada de l’autobús a Khàrkiv, víctima d’un coet rus. La innocència del fill i la compassió del pare no tenen sentit. Hem vist escenes igual d’atroces en totes les guerres de tots els segles, i no les podem explicar.

Podem analitzar un procés polític i una campanya militar, podem especular amb les motivacion­s dels bàndols enfrontats, però no podem racionalit­zar la mort violenta d’un jove en un carrer de Khàrkiv.

Si ho intentem, topem amb el mur de la força, i la força ho és tot. La força i l’atzar, molt més que el pensament i la justícia, tracen els camins per on transitem com si fóssim cavalls junyits. La força i l’atzar ens dobleguen, però també ens aixequen.

Si el jove de Khàrkiv pogués tornar a la vida i alçar-se per sobre de l’horror, ens mostraria el camí. Dispararia l’entusiasme i la fantasia, i confirmari­a, com va fer Llàtzer, que l’esperança és molt més important que la resurrecci­ó.

La mateixa esperança que sembra Ucraïna de cadàvers omple de circuits invisibles els semiconduc­tors més avançats. És l’esperança de Putin de recuperar el vuitcentis­ta imperi rus, però també és l’esperança de la humanitat en un món millor.

És evident que l’esperança en el progrés no resol res i ho pot complicar tot, però és l’únic que ens salva de la barbàrie.

La guerra d’Ucraïna es lliura sobre la terra i les matèries primeres. És antiga i paranoica, ultranacio­nalista i ultrarelig­iosa. Putin no vol una Ucraïna democràtic­a i proeuropea que inspiri el poble rus. La idea alemanya que la dependènci­a energètica apaivagari­a el nou tsar del Kremlin no és una idea de progrés, sinó de conveniènc­ia. Si el progrés hagués tingut alguna importànci­a, l’exèrcit rus no hauria envaït Ucraïna i el jove de Khàrkiv encara seria viu. La raó hauria sabut treure partit de la força i l’atzar.

El progrés, tot i això, té un pes determinan­t en el conflicte de Taiwan. El món es pararia sense els xips de la Tai

No hi ha res a entendre en el buit moral d’una guerra, a la foto d’un jove abatut

wan Semiconduc­tor Manufactur­ing Company. Del centre de producció que té als afores de Taipei en surten gairebé el 90% dels semiconduc­tors més avançats. No hi deu haver cap fàbrica més essencial enlloc del món. El progrés de la Xina i Occident en depenen.

Taiwan és el territori que determinar­à la pugna entre la Xina i els Estats Units per la supremacia mundial.

El president Xi exigeix la reunificac­ió, i el seu exèrcit es prepara per a una invasió. Els Estats Units defensaran l’illa, i de moment els escenaris bèl·lics simulats a Pequín sembla que no garanteixe­n la victòria. No, almenys, sense causar molts morts i destruir la valuosa indústria dels xips.

El progrés desaconsel­la la invasió. A Xi li aniria bé una campanya exitosa; li assegurari­a un mausoleu al costat del de Mao, però també sap que ara seria un desastre. Ha d’esperar que el seu exèrcit i la seva indústria siguin més capaços.

Necessita millors armes, i per aconseguir-les necessita millors xips. Fa uns dies va transcendi­r que la Semiconduc­tor Manufactur­ing Internatio­nal Corporatio­n –el rival xinès de l’empresa de Taipei– és capaç de produir circuits ultrafins, 100.000 vegades més prims que un cabell humà, i connectar-los en un xip que només fa set nanòmetres d’ample. Només fa dos anys, els científics xinesos no aconseguie­n que els seus xips baixessin de 40 nanòmetres. Ara ja poden rivalitzar amb els de Taiwan. La

El poder d’una nació es mesura avui per la seva capacitat per fabricar semiconduc­tors

guerra engegaria en orris aquests avenços imprescind­ibles per dominar la intel·ligència artificial.

El poder d’una nació no es mesura avui pel territori que ocupa, sinó per la capacitat que té per produir semiconduc­tors. Putin no ho sap, però Xi ho té claríssim. Fins ara, el nacionalis­me xinès no ha provocat cap guerra. Ha esclafat els uigurs de Xinjiang i els demòcrates de Hong Kong, però no ha causat cap conflicte armat.

Preocupa Taiwan, l’escalada verbal entre Washington i Pequín, el risc que una provocació militar exagerada desencaden­i una pluja de foc. La retòrica i l’exhibicion­isme militar poden precipitar una guerra. Però, ara com ara, costa d’imaginar un jove taiwanès abatut en un carrer de Taipei per un míssil xinès. A ell, mentre espera l’autobús, el protegeix el progrés, l’esperança d’un lideratge tecnològic que la Xina té a l’abast.

Si els presidents de les nacions que marquen el rumb del món blindessin el progrés, si l’aïllessin de l’atavisme, ningú no hauria de donar la vida per la pàtria i ningú, des de cap parada d’autobús, estaria exposat a la mort que causen la força i l’atzar.

 ?? Blomlb rgZLgV / lFl ?? Un pare al costat del cadàver del seu fill abatut per un coet rus a Khàrkiv
Blomlb rgZLgV / lFl Un pare al costat del cadàver del seu fill abatut per un coet rus a Khàrkiv
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain