La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutge del Suprem dels EUA es burla de líders estrangers per l’avortament

- WASHInGTOn

Samuel Alito, jutge conservado­r i catòlic del Tribunal Suprem dels EUA, es va burlar dels líders estrangers que van criticar la seva decisió d’anul·lar el dret constituci­onal a l’avortament, en les seves primeres declaracio­ns públiques des de la controvert­ida decisió, al juny. En una trobada sobre llibertat religiosa celebrada el 21 de juliol a Roma –tot i que les seves paraules van transcendi­r dijous–, Alito va denunciar el que va anomenar “creixent hostilitat envers la religió”. El jutge es fa referir expressame­nt a Boris Johnson, al príncep Harry, a Emmanuel Macron i a Justin Trudeau.

“He tingut l’honor en aquest període d’escriure, crec, l’única decisió del Tribunal Suprem en la història d’aquesta institució que ha estat criticada per una sèrie de líders estrangers que es van sentir perfectame­nt bé opinant sobre la llei dels EUA”, va dir Alito. “Un va ser l’ex primer ministre [sic] Boris Johnson, però va pagar-ne el preu”, va dir de broma, cosa que va provocar les rialles de l’audiència.

Johnson va qualificar la decisió com un “gran pas enrere”.

També va assenyalar sarcàstica­ment el discurs del príncep Harry a l’ONU del 18 de juliol, quan va dir que havia estat un “any dolorós” i va esmentar el “retrocés dels drets constituci­onals” als EUA. “El que realment em va ferir va ser quan el duc de Sussex es va dirigir a les Nacions Unides i va semblar que comparava la decisió, el nom de la qual no va voler esmentar, amb l’atac rus a Ucraïna”, va indicar Alito.

El jutge va afegir que el declivi de la fe al món occidental ha deixat els creients vulnerable­s a la discrimina­ció. “Hi ha una creixent hostilitat envers la religió, o almenys cap a les creences religioses tradiciona­ls que són contràries al nou codi moral que està en auge en alguns sectors”.

Alito ha estat el més fervent defensor dels drets religiosos al Suprem i de vegades presenta els creients com a agreujats perquè s’aferren a la seva fe. El magistrat va sostenir que els cristians han estat perseguits durant segles, fins i tot al Colosseu de Roma, on “qui sap quants” van ser “destrossat­s per bèsties salvatges”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain