La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fiscal que fa tremolar Trump

- Francesc PeirÓn

Hi ha noms, com bé pregona Joan Manuel Serrat des de fa dècades, que tenen gust d’herba. D’altres, per la seva cantarella quan es repeteixen, semblen noms de cantants de blues o d’estrelles de la pantalla: Fani Willis.

Doncs no, i la seva ocupació és més fosca, encara que li hagi arribat la fama i aparegui a les portades de la premsa i la citin als programes de televisió.

“Avui he recordat per què continuo fent aquesta feina tan dura”, va tuitejar. En el missatge explica que fa uns dies va assistir a una conferènci­a sobre tràfic d’humans, que és una expressió políticame­nt correcta per al·ludir a l’estratègia moderna de l’esclavitud dels immigrants indocument­ats o de les que pateixen el tràfic de blanques.

Va continuar dient que en aquella reunió una mare va revelar que la seva filla havia estat víctima d’aquest tràfic i no sabia on era.

Willis va donar ordres al seu equip perquè la busquessin, en col·laboració amb la policia d’Atlanta (Geòrgia) i el xèrif del comtat de Fulton, que és el seu territori laboral. Van trobar aquella adolescent de tretze anys sota el control d’un home de 40.

“En aquest moment està fora de perill; té un llarg camí al davant, però almenys avui ser fiscal importa”, va remarcar.

En una resposta al seu tuit li van oferir ànims: “No deixis de lluitar mai pel que és correcte i, encara més important: fes que els que cometin delictes retin comptes”.

Com a fiscal del districte de Fulton, Willis té una tasca complexa, de risc; tant, que podria arruïnar la seva carrera. Investiga la presumpta interferèn­cia del llavors president Donald Trump en les eleccions del novembre del 2020, en què hauria intentat manipular el recompte i hauria demanat al secretari de l’Estat que “apareguess­in” 11.700 vots que atorguessi­n la victòria a Geòrgia.

“El meu pare va ser un Black Panther, de manera que era molt afrocèntri­c... El meu nom és suahili. Fani significa ‘pròsper’, i Taifa, el meu segon nom, ‘poble’”.

Va aclarir el significat del que és pròsper per a ella. “No parlem de coses materials en la riquesa; parlem sobre el que realment importa. Sempre recordo les meves arrels, que vinc d’un poble pròsper, que és el poble de l’Àfrica”.

D’aquesta manera es va presentar a començamen­ts del 2021 quan va assumir el càrrec. Era la primera dona que arribava a fiscal en cap a Fulton.

Va néixer a Califòrnia fa 50 anys. Es va graduar el 1992 per la Howard University de Washington, històrica universita­t de formació d’afroameric­ans, centre on també va anar, per exemple, la vicepresid­enta Kamala Harris, i es va llicenciar el 1996 a l’escola de Dret de l’Emory University.

Va exercir 24 anys com a advocada, però es va decidir a lluitar per la màxima oficina al districte que inclou Atlanta i la seva àrea metropolit­ana, i on havia estat assistent del titular del càrrec durant dues dècades, Paul Howard, a qui va derrotar.

“Des de molt petita fins avui no hi ha hagut res mai que hagi volgut fer més que exercir l’advocacia”, va afirmar quan va prendre possessió com a fiscal general de Fulton. Poc després va descobrir que tenia al davant el repte de defensar la democràcia als Estats Units.

Pocs dies després que el president Trump pressionés el secretari d’Estat per capgirar el veredicte de les urnes, Willis va obrir una investigac­ió penal.

Des d’aleshores, el cas no ha fet res més que ampliar-se. Els investigad­ors a les seves ordres han identifica­t més de 100 persones “d’interès” en la ruta per mirar de provar el que van fer Trump i els seus aliats les setmanes posteriors a les eleccions.

La fiscal general va sol·licitar la convocatòr­ia d’un gran jurat especial que li atorgués més poder d’indagació. El jurament dels elegits per servir va ser el 26 de maig.

Aquesta setmana va tenir un revés. Un jutge va decidir en contra seu després de revocar la citació contra el senador estatal Burt Jones, republicà que havia al·legat prejudicis de Willis perquè va donar suport al candidat demòcrata.

Willis pot interrogar els altres quinze dirigents que figuraven a la seva llista. No perd la fe en la justícia. Ha demanat que testifiqui­n figures molt rellevants de la dreta.

Trump? Ara per ara no, però no ho descarta pas. Hi ha qui creu que Willis representa una amenaça real per a l’expresiden­t. Fani sona a perill. ●

“El meu nom és suahili: Fani significa ‘pròsper’, i Taifa, el meu segon nom, ‘poble’”

 ?? Ben Gray / AP ?? Fani Willis al gener a la seva oficina d’Atlanta
Ben Gray / AP Fani Willis al gener a la seva oficina d’Atlanta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain