La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez, advocat dels Balcans

El president del Govern espanyol tanca el curs polític amb una gira per cinc països de la zona

- Asier Martiarena

En espera del Consell de Ministres de dimarts i del despatx amb el rei Felip VI al palau de Marivent, Pedro Sánchez ha encaixat en la recta final del curs polític una gira internacio­nal amb escala en cinc països dels Balcans.

El president del Govern espanyol coneix molt bé el terreny. Una de les seves primeres experiènci­es en la política pública es va desenvolup­ar a Bòsnia, el 1997, quan treballava per a l’oficina de l’alt representa­nt de l’ONU, Carlos Westendorp.

Aquest bagatge, la posició espanyola en aquests països i la perspectiv­a de la presidènci­a europea el segon semestre de l’any vinent fan que Sánchez sigui el líder europeu òptim per exercir d’advocat dels països dels Balcans que aspiren a integrar-se a la UE i que podrien haver perdut l’oportunita­t a la cua amb la via exprés oberta per a una Ucraïna sota l’ofensiva russa.

Després de la seva reunió d’ahir amb el president serbi, Aleksandar Vucic, el líder de l’Executiu espanyol encadenarà fins dilluns diferents trobades bilaterals amb els caps d’Estat o de Govern de Bòsnia i Hercegovin­a, Montenegro, Macedònia del Nord i Albània.

Les bones relacions amb totes les parts permetran abonar futurs intercanvi­s comercials, culturals i de defensa, així com aprofundir en els intercanvi­s ja existents amb aquests països amics, apunten des de la Moncloa.

Malgrat que venen de lluny, aquests llaços no havien cristal·litzat, a excepció de Bòsnia, amb la visita oficial de cap dels últims presidents del Govern espanyols. Fins ara, que Sánchez ha decidit comprometr­e’s personalme­nt a “reactivar, reanimar i revitalitz­ar els respectius processos d’adhesió a la UE”.

La tramitació no és fàcil i alguns dels socis comunitari­s observen amb reserves aquesta etapa ara complicada per l’empremta russa en alguns d’aquests països. Actualment Sèrbia i Montenegro ja han començat les negociacio­ns, mentre que Albània i Macedònia del Nord tenen l’estatus de països candidats des de fa 8 i 17 anys –Bòsnia el va sol·licitar al març–. Però les converses van patir una aturada a començamen­t d’any, fins al punt que tots han estat avançats per la dreta per Ucraïna i el seu valor geoestratè­gic.

El factor diferencia­l que farà que Sánchez entri en escena, com admeten fonts de l’Executiu espanyol, rau en el fet que Espanya pot desplegar una acció diplomàtic­a aliena i lliure dels equilibris delicats de l’Europa central amb la vista posada en la presidènci­a rotatòria del Consell de la UE el segon semestre del 2023. Un mandat que el socialista vol lligar a aquests processos d’adhesió. I, com a primera mostra, ha ofert

El líder espanyol s’ha postulat per estimular el procés d’adhesió a la Unió Europea

l’experiènci­a espanyola per esperonar la implantaci­ó de les reformes democràtiq­ues i econòmique­s exigides pel Parlament Europeu.

Tot això es farà en la recta final cap a les eleccions generals, en què Sánchez vol impulsar la seva imatge presidenci­alista davant la resta de rivals electorals, coronant-la amb la seva intermedia­ció diplomàtic­a per fomentar una estabilita­t “més gran a Europa” després del terratrèmo­l cartogràfi­c provocat per Vladímir Putin.

L’agenda frenètica de Sánchez només baixarà de revolucion­s a Bòsnia, on es faran els actes més simbòlics del viatge. Espanya va tenir una presència important durant i després de la guerra els Balcans, tant en matèria de cooperació com en matèria militar, en unes missions en què van participar més de 45.000 efectius de les forces armades. És per això que el president retrà homenatge dissabte als 23 soldats espanyols morts en terreny bosnià, en un acte que es farà a la plaça d’Espanya de Mostar. ●

 ?? ANDREJ CUKIC / EFE ?? Aleksandar Vucic i Pedro Sánchez en l’acte de benvinguda a Belgrad ahir a la tarda
ANDREJ CUKIC / EFE Aleksandar Vucic i Pedro Sánchez en l’acte de benvinguda a Belgrad ahir a la tarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain