La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues ferides i un miracle del cas Borràs

La sortida de Borràs de l’equació institucio­nal posa en evidència dues ferides entre Junts i ERC: la incompatib­ilitat d’estratègie­s i de les prioritats de cada partit. I un miracle: la supervivèn­cia del Govern malgrat el xoc continu

- Isabel Garcia Pagan Barcerel n areMaaeBne­éelrueMEae­spi

El fil de comunicaci­ó entre les cúpules de Junts i ERC es manté en silenci des de dimarts. Ni un missatge després de coneixe’s la interlocut­òria del TSJC que obria judici oral contra Laura Borràs per la seva gestió a la ILC. Més silenci després del discurs destemprat de la presidenta de Junts que assenyalav­a “amb noms i cognoms” els membres de la Mesa del Parlament que, complint amb el reglament, van votar la seva suspensió com a diputada i presidenta de la Cambra. Davant la premsa, Borràs va acusar ERC, la CUP i PSC d’erigir-se en “jutges hipòcrites” i no hi va haver queixa d’ERC en privat. Se’n va anar al xoc en públic. El president Pere Aragonès va hissar la bandera republican­a de tolerància zero amb la corrupció davant els laments de Junts.

Borràs forma part de l’anomenat 4x4 que gestiona les relacions entre els socis del Govern, així doncs, el canal de comunicaci­ó ha deixat de ser útil per abordar l’enèsima crisi mentre Junts no aclareixi el futur de la seva presidenta. La sortida de Borràs de l’equació institucio­nal en espera de judici posa en evidència les dues ferides obertes: la incompatib­ilitat d’estratègie­s en l’eix nacional i de les prioritats de cada partit. I un miracle: la supervivèn­cia del Govern, immune fins ara a qualsevol calamitat política.

A ERC són tan contundent­s vinculant el cas Borràs amb delictes de corrupció com cauts davant l’agitació de les aigües a Junts. Un grapat d’executives territoria­ls han plantejat a la direcció que la militància voti la continuïta­t en el Govern després de la suspensió de Borràs. Algunes d’aquestes ja van intentar al congrés forçar la consulta, però van fracassar. El pols es repeteix. “En una situació normal caldria abandonar el Govern. Sí. Però a nosaltres ens van votar per fer la independèn­cia, i si ens n’anem, ens n’allunyem”, insistia ahir Joan Canadell.

El pla de la direcció es va traçar a l’última executiva i, de moment, es manté malgrat que Borràs s’ha quedat sense presidènci­a del Parlament–la seva fitxa al web va encapçalad­a amb l’acord de suspensió–, sense cotxe oficial ni sou... (manté l’escorta com a presidenta de Junts). Al setembre, Josep Rius i Victòria Alsina presentara­n davant el consell nacional del partit els resultats de l’auditoria del pacte de govern i es debatrà el full de ruta a seguir. “Fins aleshores, res”. I més enllà? Només s’assumeix la necessitat de trobar l’equilibri entre “acompanyar” Borràs i preservar els interessos del nou Junts.

I com sobreviu aquest Govern? L’últim baròmetre del CEO no només encimbella­va el PSC i registrava una caiguda del suport a l’independen­tisme al mínim en vuit anys, sinó que el suspens del Govern l’equiparava al de l’etapa Torra. Si la presidènci­a no dona rendiment electoral, ERC necessita concrecion­s a la taula de diàleg amb el Govern espanyol que no quedin enterrades en 24 hores pel TSJC i el TC alimentant les tesis de Junts.

Pedro Sánchez lliga el futur de l’estratègia de diàleg d’ERC a la seva presidènci­a, així doncs, es dona per descomptat que els republican­s apuntalara­n la legislatur­a a través dels pressupost­os. La concessió del PSOE és compaginar les negociacio­ns i accelerar les reformes ja diagnostic­ades per dur-les a terme abans d’acabar l’any i esquivar així la maror de les eleccions municipals. No totes les accions s’atribuiran públicamen­t a la mesa.

Allà hi haurà els canvis en la llei de secrets oficials o del CNI, pel cas Pegasus; la llei mordassa i, fins i tot, la llei electoral per evitar les inhabilita­cions sobrevingu­des que van posar fi a Quim Torra o el diputat de la CUP Pau Juvillà. Després hi ha la reforma del delicte de sedició al Codi Penal –retocant el tipus i les penes– a què es poden unir els de malversaci­ó i desordres públics. L’objectiu d’ERC és formalitza­r la primera reforma al setembre i acabar aconseguin­t els “efectes” d’una amnistia sense tenir-la.

A la Moncloa presumeixe­n que han arrossegat ERC a la renúncia a la unilateral­itat, però el que han fet els republican­s és aplicar-la al Govern. El pacte amb Junts els dona marge de maniobra fins a les municipals, això els permet compassar la seva negociació amb el PSOE i reclamar als socis que respectin l’acord de legislatur­a, convençuts que les ferides estaran sempre obertes, però també que els miracles entre enemics íntims existeixen i, de moment, no s’atreviran a deixar el Govern.

 ?? Oané Espinosa ?? El cas Borràs ha situat la direcció de Junts en una nòria de decisions
Oané Espinosa El cas Borràs ha situat la direcció de Junts en una nòria de decisions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain