La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’informe de TV3 confirma que Dalmases va actuar de manera intimidado­ra

El diputat que va acompanyar Borràs va tancar la periodista per esbroncar-la

- Cri tina Sen

Un informe firmat pel director de TV3, Sigfrid Gras, i remès a la comissió del Parlament que estudia el cas ratifica el comportame­nt inapropiat del diputat Francesc de Dalmases al final de l’emissió d’una entrevista amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el 9 de juliol. En aquesta entrevista els periodiste­s van preguntar diverses vegades a la diputada suspesa dijous sobre el cas dels contractes que l’han portat a asseure’s davant el jutge.

Segons relata l’informe, basat en els fets que ha traslladat la productora El Terrat, que realitza el programa FAQS, quan es va acabar l’entrevista la subdirecto­ra i la productora del programa van anar a parlar amb Borràs, que va expressar el seu malestar pel to de l’entrevista. Borràs va arribar a dir que l’entrevista­dora li havia fet “un assaig de judici”.

Després d’aquest comentari, segons relata l’informe, Francesc de Dalmases, que acompanyav­a Borràs, va agafar pel braç la subdirecto­ra i va tancar la porta d’una estança. Llavors, sempre segons l’informe, va començar a cridar: “Com m’has traït, has faltat a la teva paraula”, “Programa de merda”, “Això no ho pots fer”, “Presentado­ra patètica”, “Mala periodista”. Tot això combinat amb cops a la porta. En un determinat moment, Borràs va voler calmar el diputat i li va dir: “Francesc, prou”.

L’enuig de Dalmases va tenir lloc malgrat que TV3 va acceptar gairebé totes les condicions imposades per l’equip de Borràs.

La productora i l’equip de la presidenta havien pactat les condicions de l’entrevista, entre les quals figurava la de no emetre al videowall del programa la reproducci­ó dels correus electrònic­s en què Borràs explicava a Isaías Herrero, el seu col·laborador, com havia de fraccionar els contractes.

A més a més, l’equip de Borràs també va demanar que es canviés l’elenc de periodiste­s convidats i que no poguessin repregunta­r. L’informe assenyala que no es va acceptar la primera condició però sí la segona, encara que, assenyala, aquest és el format utilitzat habitualme­nt. Durant el programa, una de les periodiste­s va fer més preguntes.

L’informe recull també la versió de Dalmases, que nega que agafés pel braç la productora, però sí que indica que van començar a discutir. Assenyala que no hi va haver ni insults ni amenaces, sinó que estava “indignat” i la conversa va ser “molt vehement”. En aquest relat, el diputat de JxCat indica que no va donar cops a “cap moble”, sinó que va agafar el seu mòbil amb un moviment ràpid, que va fer el soroll.

L’informe es va presentar durant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls, on van comparèixe­r la presidenta del Consell, Rosa Romà, i el director de TV3, Sigfrid Gras. Romà va condemnar els fets i va assenyalar que es revisaran els protocols, entre els quals, la regulació de les persones que acompanyen els convidats, i es buscaran mesures perquè els profession­als puguin treballar amb llibertat. El director de TV3 va indicar que hi ha límits que no es poden traspassar i va subratllar que aquests fets “són absolutame­nt aïllats”.

La comissió va votar la compareixe­nça de Dalmases i també del director de FAQS, Pere Mas. El diputat ha deixat de ser portaveu de Junts en aquesta comissió arran dels fets i ahir no va assistir a la sessió parlamentà­ria. ●

El programa va pactar amb la dirigent de JxCat que no mostraria els correus del cas pel qual està acusada

 ?? Man uEspaio ?? Rosa Romà
Man uEspaio Rosa Romà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain