La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fi de curs amb reptes pendents

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Pedro sánchez, president del Govern espanyol i líder del Psoe, va oferir ahir el seu balanç del curs polític que ara s’acaba. en la seva intervenci­ó des de la sala barceló del palau de la Moncloa, va evitar les notes de triomfalis­me com les de pessimisme i, en relació amb els reptes electorals de l’any que ve, les municipals i autonòmiqu­es del maig, va afirmar que treballarà “per capgirar les enquestes, sense caure en el catastrofi­sme de la dreta i ultradreta ni en l’eufòria”. així mateix, va informar que les generals se celebraran quan toqui constituci­onalment, negant qualsevol avançament electoral. en un sentit més general, sánchez va voler posar en relleu que ni la pandèmia ni la guerra a ucraïna no han suposat un bloqueig o una paràlisi de la seva capacitat per prendre decisions, lluny del que considera que els va passar a presidents anteriors. la recent cimera de l’otaN a Madrid, culminada amb èxit, ha enfortit el seu ascendent internacio­nal.

el cap de l’executiu de coalició integrat per Psoe i unides Podem va reiterar el gir a l’esquerra de les seves polítiques, que va oficialitz­ar durant el recent debat de l’estat de la nació. sánchez va insistir que “aquest Govern no s’oblida de per a qui governa, governem per a la classe mitjana i treballado­ra, encara que resultem incòmodes per a alguns poders”. en aquest sentit, i en al·lusió a les cúpules de les elèctrique­s i de la banca, molt crítiques amb els nous impostos, va ser directe: “si protesten, és que anem en la bona direcció”.

el Consell de Ministres aprovarà dilluns diverses mesures amb caràcter urgent per fomentar l’estalvi energètic i augmentar la coordinaci­ó en la lluita contra els incendis forestals. D’altra banda, sánchez va anunciar que, al setembre, plantejarà davant la Comissió europea la reforma del mercat elèctric per desacoblar de la tarifa el preu del gas i que es fixi un límit màxim per al preu de les emissions de Co2.

Per acompanyar el seu missatge sobre l’estalvi energètic amb un gest inequívoc, el president va comparèixe­r sense corbata, una cosa que ha demanat que sigui imitada pels ministres i responsabl­es públics en general, i al sector privat tant com es pugui. amb aquest petit exemple, la Moncloa mira d’animar les petites actituds que tenen relació amb l’eficiència en l’ús de l’energia, tendència que forma part de la concepció contemporà­nia de la comunicaci­ó política, en la qual els discursos complexos són resumits, sovint, mitjançant imatges molt simples.

Quant a l’agenda catalana, i després de la celebració de l’última reunió de la taula de diàleg, sánchez es va mostrar tranquil i convençut que la normalitza­ció política avança com estava previst, i ho va connectar amb les dades de l’últim sondeig del Ceo, que indiquen un retrocés dels partidaris de la independèn­cia. “Mentre hi hagi un Govern progressis­ta, hi haurà un Govern a Madrid amb voluntat de dialogar amb la seva contrapart a Catalunya”, va deixar clar, en al·lusió als efectes en aquest àmbit d’una eventual arribada del PP al poder. Després de la tempesta del Catalangat­e, les relacions entre eRC i el Gabinet central s’han restablert, la qual cosa assegura la majoria parlamentà­ria que sosté sánchez fins al final de la legislatur­a.

la Moncloa té raons per emetre un missatge de cautelosa confiança, però la pròxima tardor serà molt complicada, com ha advertit el president mateix. els reptes que apareixen en l’horitzó són més grans que els del curs que ara acabem, no només per la inflació desbocada, contra la qual ja s’han mobilitzat gairebé 30.000 milions d’euros. la incertesa es mantindrà i els espanyols –amb corbata o sense– buscaran solucions fermes per a la crisi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain