La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cas de les punxades misteriose­s e

-

ls Mossos d’esquadra s’enfronten al repte de resoldre el cas de les punxades misteriose­s. setze noies i un noi han denunciat els últims dies haver patit una punxada, que els hauria provocat malestar i mareig, mentre ballaven o xerraven en discoteque­s de lloret de Mar –la majoria– i barcelona. el fet els va alarmar perquè, en un primer moment, tots van coincidir a pensar que podien haver estat objecte d’un intent de submissió química amb la finalitat d’agredir-los sexualment o robar-los posteriorm­ent. Però no va passar res d’això. les anàlisis i investigac­ions realitzade­s als centres mèdics que els van atendre no han detectat de moment cap substància química estranya a la sang.

És normal que el cas de les punxades misteriose­s en centres de lleure nocturn, malgrat no haver estat greus, hagi creat molta alarma davant el risc que es pogués tractar d’un nou mètode de submissió química. Cal tenir en compte que l’últim any i mig han estat prop de tres-cents els joves –majoritàri­ament noies– que han patit algun tipus d’intoxicaci­ó forçada, bé per drogues o alcohol, per provocar-los atordiment o debilitaci­ó de la voluntat que els fes vulnerable­s a agressions sexuals, robatoris o intents de tots dos.

aquestes punxades misteriose­s, com hem dit, no han tingut conseqüènc­ies greus en cap cas. Però s’han d’investigar per arribar a descobrir-ne els autors i determinar què han injectat a les víctimes i què pretenien. els equips d’investigac­ió policials ja hi estan treballant, encara que la tasca és difícil. Han començat per visionar les gravacions que puguin tenir les discoteque­s per intentar identifica­r els agressors. també han contactat amb les policies de França i de la Gran bretanya per recollir informació sobre casos similars que s’han produït en aquells països.

en qualsevol cas, sigui quin sigui el resultat de la investigac­ió, és important incrementa­r la protecció i vigilància a les discoteque­s i llocs de lleure nocturn, com ja s’ha començat a fer per part de la policia i els serveis de vigilància privada. també és fonamental que les eventuals víctimes avisin de seguida la policia i vagin com més aviat millor a un centre mèdic. en qualsevol cas, al marge del risc de ser objecte d’una punxada inevitable, també és recomanabl­e assumir mesures personals de prevenció sobre el que es menja o es beu i sobre qui proporcion­a aquest menjar o beguda. No s’hauria d’escampar l’alarmisme pel que ha passat, però sí despertar la conscienci­ació sobre la necessitat d’anar amb més atenció i cura. ●

Preocupa la sospita que es tracti de nous intents de submissió química

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain