La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quart poder?

-

Al periodisme li està passant alguna cosa més. Em refereixo a allò que el professor Josep Maria Vallès anomena “mediatitza­ció de la política”, que converteix els mitjans en actors rellevants de l’escena política, molt més enllà del seu antic rol de cronistes de les accions que s’hi produeixen. Aquesta presència invasiva dels mitjans –escriu Vallès amb la seva solvència i rigor habituals– constituei­x una “qüestió central en la recuperaci­ó de la credibilit­at de la democràcia”. Tan cert és que s’ha parlat de “governar amb les notícies”, d’“els mitjans com a institucio­ns polítiques”, de “la mediatitza­ció de la política com un repte a la democràcia”, de “la videocràci­a” o de “la colonitzac­ió de la política pels mitjans”.

Cal reconèixer, per tant, el lloc central que avui ocupen els mitjans i els seus profession­als a l’escena política, la qual cosa dona lloc a una confratern­ització entre polítics i periodiste­s que, en ocasions, es converteix en promiscuït­at, compatible amb una recíproca desconfian­ça profunda. Ara bé, malgrat aquesta desconfian­ça mútua, polítics i periodiste­s han acabat per conformar “una classe politicome­diàtica”. I, així les coses, el relat oculta els fets, la informació cedeix davant la propaganda, i els arguments són substituït­s per síntesis embalsamad­es d’argumentar­i i eslògans ortopèdics de manual; tots ells repetits fins a la nàusea a les disputes entre partits o entre majoria i oposició. Aquesta degradació progressiv­a de la comunicaci­ó és, segons Vallès, “una de les causes principals de la pèrdua de credibilit­at de la política democràtic­a i d’alienació creixent de la ciutadania respecte de les institucio­ns i dels seus titulars”.

El gran poder corporatiu és potser l’amenaça més greu per a la llibertat de premsa

A això s’hi ha d’afegir que la llibertat de premsa també està en risc quan són les grans corporacio­ns les que controlen i influeixen en els mitjans. Aquest gran poder corporatiu és potser la més greu amenaça actual per a la llibertat de premsa. La intoxicaci­ó permanent procedeix més dels gabinets de comunicaci­ó de les multinacio­nals que dels dirigents polítics, al seu torn condiciona­ts pels interessos d’aquelles. Ja ho va denunciar, l’any 1963, Manuel Vázquez Montalbán al seu Informe sobre la informació­n.

L’any 2012, al lliurament del premi Cuco Cerecedo, Michael Ignatieff va dir: “El periodisme es considera a si mateix el quart poder, però no està per ser àrbitre del joc democràtic. És un negoci. Persegueix la quota de mercat més que la veritat. Té amos. Serveix a interessos. Rep tants cops de puny com en dona. Agredeix els que han caigut i adula els que pugen. Al periodisme li agrada pensar que revela els secrets dels poderosos, però també s’encarrega de proveir obedientme­nt allò que els poderosos volen que rebin els crèduls”.

Malgrat tot, el periodisme continua sent una activitat crucial per al bon funcioname­nt d’una societat democràtic­a; però no qualsevol periodisme, sinó el periodisme que comprova, jerarquitz­a, contextual­itza i explica les notícies, el periodisme compromès sobretot amb la veritat, el periodisme que no es casa amb ningú, és a dir, el periodisme de qualitat i independen­t. Un periodisme que, molt em temo, no és el que promouen alguns grans grups de comunicaci­ó, que tenen uns objectius ben diferents. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain