La Vanguardia (Català-1ª edició)

En espera d’una llei que inclogui totes les explotacio­ns

L’elaboració de la norma va passar d’Igualtat a Justícia

- C. López Pablob

La llei integral del tràfic encara espera la tramitació. El temps corre en contra perquè sigui aprovada durant aquesta legislatur­a, tot i que pocs es donen per vençuts, perquè suposaria una gran decepció per a la trentena d’organitzac­ions no governamen­tals que no deixen d’exigir-la. Però aquest projecte legal, que al principi va encapçalar el Ministeri d’Igualtat, va passar posteriorm­ent a mans del de Justícia. I encara hi és.

Amb motiu del dia mundial contra el Tràfic d’Éssers Humans, que se celebra avui, les organitzac­ions que formen part de la Xarxa Espanyola contra el Tràfic de Persones (RECTP) reclamen una vegada més la necessitat d’aprovar una llei que identifiqu­i totes les víctimes de tràfic i totes les formes de tràfic que coexisteix­en, amb un enfocament de drets humans que posi les víctimes al centre.

Una llei que aposti per la prevenció, identifica­ció, protecció i coordinaci­ó integral de tots els actors perquè Espanya no sigui “un país fàcil per explotar cap ésser humà”, assenyalen.

I així ho van posar de manifest en un informe que van lliurar al Grup d’Experts sobre la Lluita contra el Tràfic d’Éssers Humans del Consell d’Europa (més conegut per l’acrònim GRETA) de visita a Espanya a primers de juliol per avaluar l’actuació d’Espanya davant aquesta enorme problema i, en particular, en matèria d’accés a la justícia i els recursos efectius per a les víctimes de tràfic.

A grans trets, l’RECTP demana que en tots els procedimen­ts se segueixi una perspectiv­a de drets humans que situï les víctimes al centre, que s’abordin tots els tipus de tràfic, sigui quina sigui la finalitat d’explotació, nacional o internacio­nal i independen­tment de l’estatus administra­tiu de la víctima, i que es reforcin les mesures de protecció i assistènci­a.

Per exemple, demanen que es posi a disposició de totes les víctimes en la fase administra­tiva i per part de l’Estat un servei d’orientació jurídica gratuït. En aquests moments, l’assistènci­a és limitada a les persones que presenten denúncies i, per tant, si no exerceixen d’acusació no tenen dret a un advocat. També denuncien que l’accés a recursos està determinat per la denúncia.

Així mateix reclamen que es garanteixi­n les indemnitza­cions i que, en cas que l’acusat es declari insolvent, les assumeixi l’administra­ció. En aquest sentit, proposa la creació d’un fons de compensaci­ó estatal específic que sigui garantit a través dels béns decomissat­s.

Altres propostes són la recopilaci­ó sistemàtic­a de dades sobre tràfic d’éssers humans (per l’escassetat que hi ha d’explotació amb finalitats diferents de la sexual), una recomanaci­ó que GRETA ja havia fet en l’últim informe sobre Espanya.

O l’elaboració d’una estratègia de prevenció de tràfic i reducció de la demanda, que tingui en compte els fenòmens de les xarxes socials, la pornografi­a, i sancioni els consumidor­s de serveis d’explotació.

Durant la seva visita a Espanya, el grup d’experts GRETA va visitar el que des de l’RECTP anomenen “zones crítiques”. Una d’aquestes zones van ser els assentamen­ts de temporers de Huelva, on Càritas treballa amb altres entitats en la detecció de víctimes de tràfic.

Segons l’RECTP, han augmentat els casos de dones que han estat víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual que, una vegada aconseguei­xen sortir d’aquests contextos, acaben al sector agrícola, “on són explotades laboralmen­t amb jornades interminab­les de feina, escassa remuneraci­ó econòmica, contractes laborals precaris i amb intents d’abusos sexuals”.

L’entitat refereix també que a la campanya de la maduixa a Huelva s’han donat casos de dones que entren amb contractes per treballar en aquest sector i se les porta a Almeria o Múrcia per ser prostituïd­es. ●

El Consell d’Europa va visitar els poblats de temporers de Huelva per detectar possibles víctimes

 ?? CREU ROJA / EP ?? La Creu Roja ha atès el primer semestre de l’any més de 800 víctimes de tràfic
CREU ROJA / EP La Creu Roja ha atès el primer semestre de l’any més de 800 víctimes de tràfic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain