La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor una persona per la verola del mico a Espanya, primer cas a Europa

- M. Ricart / C. L!PEZ

Una persona ha mort per la verola del mico a Espanya, concretame­nt a la Comunitat Valenciana, segons va precisar ahir la Conselleri­a de Sanitat. La mort va ser per encefaliti­s associada amb la infecció i s’analitza el cas per determinar la confirmaci­ó definitiva de la causa de la mort. És la primera mort que consta a Europa per la infecció. Ahir es va informar d’un mort al Brasil i ja n’hi havia cinc en l’actual epidèmia en països africans. Espanya és el segon país del món amb més casos després dels EUA.

Sanitat reconeix que l’epidèmia continua a l’alça. Va informar de 4.298 casos confirmats a Espanya (tot i que usualment les notificaci­ons van endarrerid­es). A tot el món n’hi ha gairebé 21.000.

Fins ara, 135 pacients espanyols han presentat complicaci­ons, les més freqüents, infeccions bacteriane­s i úlceres bucals. Han requerit hospitalit­zació 120 i un ha mort. Del mort al

Brasil sí que se sap que era un home de 41 anys que patia un limfoma i era immunodepr­imit, segons Reuters.

L’edat de les persones infectades a Espanya va dels 10 mesos (la setmana passada es va informar d’un nadó de set mesos) als 88 anys, però la majoria tenen entre 31 i 44 anys. De tots els casos, 64 són dones. La majoria de contagis s’han notificat a la Comunitat de Madrid (1.656) i a Catalunya (1.406).

Sanitat disposa de dades més detallades de gairebé 4.000 dels casos i ha observat que passen una mitjana de sis dies des que comencen els símptomes fins al diagnòstic. Els símptomes més comuns són l’erupció a la zona anogenital (60,3% de casos), febre (56,6%), pústules en altres parts del cos (52,8%) i inflamació dels ganglis limfàtics (52,2%).

La transmissi­ó del virus és pel contacte estret durant les relacions sexuals (82,1% dels casos) i en un 10,5% per contacte estret no sexual. La gran majoria de casos es continuen donant entre homes que tenen relaciona sexuals amb homes. Segons Sanitat, si la transmissi­ó sostinguda “no és controlada de manera òptima hi ha un risc important que es desplaci a altres grups”. Tem “l’aparició de casos greus en poblacions vulnerable­s”.

L’OMS va dir que ja s’han infectat 80 nens.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, va demanar aquesta setmana a les persones amb més risc d’infecció que limitin el nombre de parelles i les interaccio­ns sexuals per frenar el virus. El missatge ha generat protestes de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexua­ls (FELGTBI+). “Aquest fet assenyala i estigmatit­za el col·lectiu culpant-lo de la difusió de la malaltia per exercir la seva llibertat sexual, sense proposar mesures efectives per prevenir-ne la difusió”, va criticar l’entitat, que es va lamentar que es repeteix l’estigmatit­zació que hi va haver amb el VIH / sida. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain