La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ‘hub’ per a l’esperança a Ucraïna

L’SJD és la seu per a la gestió de malalts d’aquest país amb patologies rares

- Josep Fita

En Mark és un nen ucraïnès de 13 anys afectat per una malaltia rara. Des del novembre del 2021, viu a l’uci de l’hospital d’Odessa (Ucraïna). A més de tenir una discapacit­at intel·lectual, necessita ventilació assistida. La ciutat ha patit bombardejo­s per l’exèrcit rus. Cada vegada que sonen les sirenes, els profession­als de l’hospital l’han de baixar al soterrani per seguretat, cosa que provoca que li costi de respirar i s’ofegui. La seva situació sanitària és complicada. Però ara s’ha obert una finestra d’esperança per a ell i la seva família gràcies a un hub sanitari que té la seu a l’hospital Sant Joan de Déu (SJD), a Esplugues (Barcelona).

És el hub europeu creat per donar resposta a pacients ucraïnesos amb malalties minoritàri­es. A Ucraïna, es calcula que hi ha uns dos milions de pacients amb aquestes patologies rares, la mamissió Europea i d’Eurordis joria nens (el hub també atén (l’organitzac­ió europea de malaladult­s) i la seva situació s’ha aguties rares) i Foundation 29. La ditzat pel conflicte bèl·lic. Per plataforma connecta pacients atendre la complexita­t clínica d’Ucraïna, tant si resideixen al d’aquests casos, siguin a Ucraïna seu país com si són refugiats, amb o fora, s’ha posat en marxa el proorganit­zacions i hospitals de les jecte Rare Diseases Hub Ukraine. ERN per donar-los suport mèdic

La iniciativa està impulsada especialit­zat. per les 24 Xarxes Europees de El centre de comandamen­t és a Referència (ERN) per a malalties l’SJD, on se seleccione­n les petiminori­tàries, l’Organitzac­ió Eucions i es defineix l’estratègia en ropea d’Hospitals Pediàtrics cada cas. Des de finals de maig, la (ECHO), la Generalita­t de Cataplataf­orma ha rebut 1.800 visites lunya i el’SJD, i té l’aval de la Co- en línia i unes 200 peticions.

“Hem pogut donar resposta a unes 60 peticions”, explica Ruben Díaz, secretari general d’ECHO i adjunt a la gerència de l’SJD per a les relacional­s internacio­nals. “Són casos complexos. Les gestions, a més, són llargues”, indica.

El cas d’en Mark n’és un exemple: està pendent de tràmits burocràtic­s, que es resoldran ben aviat, per ser traslladat a un hospital fora d’Ucraïna. El hub va rebre el seu cas el 20 de juny de l’oenagé Missió Khàrkiv. Després de nombroses gestions amb les ERN de patologia neurològic­a, un hospital de Manheim (Alemanya) ha acceptat revisar el seu diagnòstic i facilitar-li rehabilita­ció perquè pugui tenir una vida més autònoma. La mare d’en Mark està molt agraïda per “l’oportunita­t de continuar amb el tractament en un lloc segur” i “per no descuidar nens” com el seu fill.

Tant pacients com especialis­tes poden contactar amb l’equip de la plataforma a través del web i l’app Rarediseas­eshub4ua.org. O presentar un cas per telèfon (s’atén en ucraïnès, anglès i espanyol). Al hub treballen a temps complet, entre d’altres, una doctora i una traductora ucraïneses, totes dues refugiades. “Un treballado­r es dedica molt activament a les organitzac­ions a Ucraïna perquè sàpiguen de la nostra existència”, diu Díaz.

El hub té finançamen­t per sis mesos, dels quals s’han complert dos. Caldrà valorar-ne l’eficàcia i la continuïta­t, afegeix Díaz, i també dependrà del que passi a Ucraïna. “Des d’ECHO estem oberts a rebre un altre tipus de finançamen­t, més enllà de l’aportat per la Generalita­t, si és necessari per a la continuïta­t”, remata. ●

 ?? ?? Centre de comandamen­t de la plataforma a Sant Joan de Déu
Centre de comandamen­t de la plataforma a Sant Joan de Déu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain