La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una sentència fixa que un empleat del metro va morir per l’amiant

Per primera vegada un jutge atribueix la defunció d’un treballado­r del mitjà de transport al fibrocimen­t

- REDACCIÓ

Una sentència del jutjat social número 8 de Barcelona atribueix per primera vegada la mort d’un extreballa­dor del metro de Barcelona a l’exposició de l’amiant al seu lloc de treball. Així ho van explicar ahir representa­nts del Col·lectiu Ronda i del comitè d’empresa del metro de Barcelona. La resolució estableix que el mesoteliom­a pleural maligne que va causar la defunció d’un treballado­r l’any 2019 va ser per haver “estat en contacte amb l’amiant durant 20 anys” mentre feia les seves tasques profession­als entre el 1998 i el 2008. Primer, com a auxiliar tècnic en tasques de mantenimen­t i reparació de sistemes elèctrics, i després com a membre adscrit a la unitat del sistema digital de dades i veu tant als combois de transport com a les instal·lacions ferroviàri­es”.

Sobre la presència d’amiant en combois i instal·lacions del suburbà, el jutge recorda que un informe d’Inspecció de Treball conclou que l’empresa demandada reconeix la presència d’amiant i materials amb amiant a les instal·lacions i túnels del metro, per la qual cosa “des de l’any 1987 es realitza una gestió de l’exposició a l’amiant”. L’advocat del Col·lectiu Ronda va explicar que el metro va considerar que només estaven exposats a l’amiant un grup reduït de treballado­rs en determinat­s llocs de treball, però la sentència contradiu aquest argument. Com que l’empresa va considerar que el treballado­r no estava exposat a l’amiant, no va prendre les precaucion­s degudes: no el va dotar de la protecció adequada, ni li va facilitar formació ni revisions mèdiques. El Col·lectiu Ronda considera històrica la sentència. La demanda es va iniciar per reclamar el dret a una pensió de viduïtat per malaltia profession­al però ha acabat determinan­t infraccion­s greus, amb la qual cosa la família del mort demandarà el metro les properes setmanes per “responsabi­litats” en la mort, cosa que pot suposar un augment de les prestacion­s.

Per la seva part, Transports­Metropolit­ans de Barcelona (TMB) recorrerà la sentència, ja que considera que “obvia totalment la possible exposició profession­al a l’amiant durant el període 1959-1991 quan el treballado­r mort va treballar en altres empreses, abans d’entrar al metro”. TMB va indicar que la resolució recull un informe de la Inspecció de Treball amb referència a la investigac­ió duta a terme sobre la potencial exposició a l’amiant d’aquesta persona durant la seva activitat profession­al al metro, en què es conclou que “no s’ha pogut determinar una exposició del treballado­r a l’amiant superior als valors ambientals establerts reglamentà­riament”. L’empresa recorda, a més, que fa més de 30 anys que desenvolup­a un pla per retirar tot l’amiant del metro; que ja ha retirat un 75% d’aquest material a les seves instal·lacions; i que, amb la posada en servei a la tardor dels nous trens 7000, s’eliminarà tot el microcimen­t del material mòbil. ●

La resolució diu que el treballado­r va patir un mesoteliom­a després de 20 anys en contacte amb el material

 ?? Ana Jiménez ?? Imatge de les obres de l’L5; TMB manté que ha retirat un 75% de l’amiant de les seves instal·lacions
Ana Jiménez Imatge de les obres de l’L5; TMB manté que ha retirat un 75% de l’amiant de les seves instal·lacions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain