La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cirurgia estètica per fugir

Detinguda una dona que es va escapar de la presó i es va operar per no ser reconeguda

- Toni Muñoz

Asamae B., una jove de 34 anys de nacionalit­at marroquina, va gastar part dels diners que robava en operacions de cirurgia estètica. Això no només l’ajudava a sentirse més bonica, sinó a passar desaperceb­uda davant de la policia, que tenia els ulls posats en ella després d’haver-se escapat de la presó fa dos anys. La jove complia una condemna de deu anys al centre penitencia­ri de dones de Wad- Ras per diferents estafes. La majoria eren delictes petits, que, quan es van anar acumulant, es van acabar traduint en una dècada entre reixes. Però quan feia vuit anys que estava empresonad­a, la dona va aprofitar un permís per no tornar. I es va tornar a dedicar al que havia fet sempre: a estafar.

La seva especialit­at era robar la cartera o la bossa de mà d’algun vianant. S’apoderava del DNI aliè, suplantava la identitat i se n’anava al banc a demanar un crèdit a nom de la víctima. Préstecs per un valor de 30.000 euros, per exemple, que una vegada que els aconseguia els extreia en efectiu. Les víctimes s’adonaven del frau quan rebien una carta del banc en què se’ls reclamava el pagament del deute que havien contret. En total, l’Asamae acumula gairebé 30 antecedent­s policials d’aquesta mena. No tots són per fer-se passar per altres persones per demanar crèdits, sinó que també feia servir les targetes de crèdit de les carteres que robava per comprar tot el que podia, fins que el titular la bloquejava.

Durant els dos anys que va durar la seva fugida, fins que els Mossos la van capturar la setmana passada, l’Asamae cada vegada s’assemblava menys a l’Asamae. “L’aspecte que tenia quan va entrar a la presó no s’assembla gens al que tenia quan la vam detenir”, explica un dels investigad­ors del grup de fugitius dels Mossos d’Esquadra. De fet, quan la van intercepta­r en un carrer de Sabadell no estaven del tot segurs que es tractés de la persona que buscaven. “Calia mirar-la molt de prop per reconèixer-la”, detallava l’investigad­or. S’havia operat el pit i les natges, però va centrar la majoria de les seves intervenci­ons quirúrgiqu­es a la cara, on va obtenir un aspecte completame­nt diferent. Quan els agents li van cridar l’alto, l’Asamae els va donar una identitat falsa. Concretame­nt, era un DNI que havia robat feia cinc dies. Entre que l’aspecte era totalment diferent i que els últims anys els agents desconeixi­en quina identitat feia servir, la cerca es va complicar. Tot i això, la van identifica­r i va tornar a ingressar a presó, ara imputada per nous càrrecs. Entre les últimes coses que va fer l’Asmae abans de ser detinguda, va ser tornar a estafar. Aquesta vegada en una clínica de cirurgia estètica. Va fer servir la identitat d’una altra persona, a qui havia robat el DNI, i va finançar un crèdit amb el centre per fer front a la nova operació que havia contractat. L’entitat va acabar reclamant els diners a la persona equivocada. I mentrestan­t l’Asamae va seguir el seu camí, amb el seu nou aspecte, fins que els Mossos la van acabar reconeixen­t. ●

Els Mossos arresten una dona de 34 anys que es va evadir de Wad-Ras durant un permís el 2020

Té 30 antecedent­s per estafa; la seva especialit­at és usurpar la identitat i demanar crèdits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain