La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Jocs van existir?

La meitat de la població actual no va viure Barcelona’92; l’altra meitat els recorda amb nostàlgia en cada aniversari

- Barcel a

Carol, recordes quan et va passar per sobre la fletxa dels Jocs?”. –Papa, que només tenia 8 anys... –Avi, quan ens portaràs als Jocs?

Ja no són tema de conversa els Jocs del 1992. La meitat de la població actual no els va viure i l’altra meitat els recorda amb nostàlgia en cada aniversari.

Van existir els Jocs del 1992 o tot va ser un somni?

Josep Miquel Abad, un home del COOB, fa 65 anys que es lleva puntualmen­t a les sis del matí: “Mantinc l’hàbit que vaig adquirir fa 65 anys al seminari”.

Com es va evitar menysprear una personalit­at estrangera que va visitar el COOB i a la convocatòr­ia de premsa de la qual no va anar ningú? Ringring..., tot l’equip de premsa, a baix, a correcuita, va ocupar les cadires i va fer de representa­nts dels mitjans...

Més de vint periodiste­s s’esperen a l’estació de França per anar en vagó llit a la inauguraci­ó a Sant Sebastià de l’exposició del COOB El projecte olímpic a la teva ciutat. Puntualmen­t van arribar els periodiste­s i el tren, però el vagó reservat per al COOB... s’havia quedat a Saragossa per un error logístic de Renfe. La cara del periodista del COOB que els acompanyav­a diuen que va ser un tot poema... (I encara m’ho recorden).

La campanya dels 40.000 o 60.000 voluntaris de la candidatur­a durant els anys vuitanta va ser un èxit; el problema va ser quan anys després se’ls va convocar... Ja no eren tants.

Estava previst que el control dels Jocs es concentrar­ia en un búnquer des del qual es controlari­en totes les activitats. Tot i això, amb prou anteriorit­at i crec que amb la participac­ió de Pedro Fontana i els altres “voluntaris d’or” (empresaris i gestors d’alt nivell que es van incorporar a la fase final) va arribar la descentral­ització. I cada venue, cada seu, cada àrea, cada instal·lació tenia un director, i resoldre-ho tot era el seu problema. Va existir el búnquer, però es van avorrir...

“Papallones a l’estómac” va ser la frase que va popularitz­ar Gunnar Eriksson, el simpàtic suec que presidia la comissió del COI com a termòmetre de la seva valoració sobre progressos de l’organitzac­ió de Barcelona’92.

L’efecte d’atracció per al turisme internacio­nal que van promoure els Jocs Olímpics cap a Barcelona va significar un 419% de l’any 1990 al 2015.

Qualsevol diria que el boss del COOB es va avorrir durant la celebració. Amb una Vanette, equipada amb tota la tecnologia de l’època (ordinador, fax i algun prototip de telefonia mòbil), es va dedicar a recórrer les instal·lacions, assistir a lliurament­s de medalles, presenciar algun dels esdevenime­nts més espectacul­ars... i estar disponible per a unes emergèncie­s que no van tenir lloc.

Els Jocs es van organitzar sense internet i sense mòbils. Quan penso en la informàtic­a de Barcelona’92, no puc deixar de pensar en els disquets i el fax. M’expliquen que els dos grans ordinadors centrals tenien una memòria de 140 GB i que els 4.600 PC i els del personal tenien 3 MB i 4 MB de memòria interna.

Hi havia por d’ETA. Hi va haver amenaces, i més d’una vegada es va haver d’evacuar la seu del COOB. Però tot va quedar en amenaces, excepte en el cas de l’explosiu amb temporitza­dor col·locat al sostre del Palau Sant Jordi que la policia va descobrir i va desactivar.

A la premsa esportiva catalana li va costar pujar al tren dels Jocs. Allò de les Olimpíades era cosa d’Andreu Mercé Varela i Carlos Pardo, dos pioners del periodisme. Amb una premsa que professava el barcelonis­me futbolísti­c com a religió, l’aparició del moviment olímpic va alterar els seus manaments.

Un entrenamen­t del Barça encara arribava a merèixer més bon tractament de portada que una medalla olímpica. El 1992 la comunió va ser total, i fins a 400 periodiste­s es van acreditar. Després, va tornar el Barça...

Quan penso en la informàtic­a de Barcelona’92, no puc deixar de pensar en els disquets i el fax

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain