La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia demana presó a Shakira La cantant ha rebutjat l’acord i anirà a judici perquè es considera innocent

-

La Fiscalia de Barcelona va presentar ahir un escrit d’acusació en què demana vuit anys i dos mesos de presó, més una multa de 23,7 milions d’euros, per a Shakira (45). El ministeri fiscal acusa la cantant colombiana de sis delictes contra la hisenda pública, dels quals hauria resultat un frau total de 14,5 milions d’euros correspone­nts als exercicis fiscals del 2012, el 2013 i el 2014.

Segons l’escrit d’acusació, a què ha tingut accés aquest diari, l’artista hauria simulat que no vivia a Espanya per no tributar en aquest país i, així, evitar el pagament de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni. Aquesta acusació formal de la Fiscalia va arribar pocs dies després que l’artista rebutgés aquesta setmana l’última oferta d’acord amb el ministeri públic perquè ella “confia plenament en la seva innocència”.

L’artista de Barranquil­la ja ha pagat els 14,5 milions que li exigia l’Agència Tributària més tres milions d’interessos, però aquest gest no impedirà que Shakira s’assegui al banc dels acusats. Com que ha rebutjat aquest últim acord, encara que ara n’hi hagi un d’última hora, la cantant s’haurà d’asseure igualment davant un jutge per ratificar-ho.

Per l’equip legal de Shakira, aquesta causa suposa “un total abús als seus drets, ja que sempre ha demostrat una conducta impecable, com a persona i contribuen­t”. Els seus advocats insisteixe­n que “des de fa molts anys no hi ha cap deute pendent amb Hisenda”, i han qualificat d’impecable el seu compliment en la vintena de jurisdicci­ons on ha tributat.

La cantant està convençuda de la seva innocència, i confia que el judici li donarà la raó.

Per la seva part, la fiscal defensa en les seves conclusion­s provisiona­ls que l’artista va utilitzar un entramat societari amb ramificaci­ons en més de cinc paradisos fiscals per ocular els seus ingressos. I també que va simular viure fora d’Espanya quan ja es

Largència Tributària detalla quants dies va passar Shakira a Espanya del

Separació.

La cantant i la seva parella van c(n%ir'ar la seva ruptura despr)s de d(t*e anys +unts 2012 al 2014. El 2015 Shakira va canviar la residència %iscal de les &aha'es a Espanya el 'es passat. En aquests '('ents neg(cien la guàrdia i cust,dia dels seus d(s %ills tava establerta a Barcelona amb la seva parella, el jugador del Barça Gerard Piqué, amb qui ara està en ple procés de separació.

Segons precisa la Fiscalia, la cantant va passar a Espanya més de 183 dies de cada any natural esmentat, el límit que fixa la llei perquè es consideri una persona resident fiscal i, per tant, hagi de tributar al país.

El 2015 Shakira va canviar la seva residència fiscal de les Bahames a Espanya, i des d’aquell moment tributa aquí.

En l’escrit fins i tot es detalla quants dies d’aquells anys va passar la cantant al país. També assenyala que el 2012 la cantant va comprar i va construir el seu domicili familiar amb Piqué a Esplugues de Llobregat (Barcelona), que el 2013 el seu primer fill va néixer i va ser inscrit a la mateixa ciutat i que aquells anys l’artista només es traslladav­a a l’estranger per motius profession­als o de lleure de manera esporàdica amb una durada molt curta.

La defensa de Shakira passarà per assegurar que en tot moment va fer cas dels seus assessors fiscals i que “no hi va passar mai el temps exigible segons la norma” a causa dels seus “compromiso­s internacio­nals”. De la mateixa manera, acusen la Fiscalia de fer servir proves indirectes per provar de demostrar la seva culpabilit­at.

L’equip legal de Shakira ha intentat, sense èxit, evitar que el cas arribés a judici tenint en compte la projecció pública que això suposa, però la ferma convicció de la cantant que és innocent farà que s’assegui al banc dels acusats pròximamen­t.

La investigac­ió de l’Agència Tributària més el procés judicial s’ha allargat més d’un lustre i ha suposat un flagell per a la cantant, afegit a una mala ratxa personal que també fa diversos anys

Shakira ja ha pagat 17,5 milions d’euros que li exigia l’Agència Tributària, interessos inclosos

que dura.

Després de ser una de les personalit­ats esmentades als Paradise Papers, Hisenda li va reclamar els exercicis fiscals abans esmentats. En el mateix temps va tenir una sèrie de preocupant­s problemes vocals que li van fer ajornar la gira mundial el 2018. I finalment hi ha hagut la separació de la seva parella, amb qui està en plena negociació per la guàrdia i custòdia dels seus dos fills en comú, Milan (9) i Sasha (7). ●

 ?? Joel C Ryan / GTRES ?? Més de 183
Joel C Ryan / GTRES Més de 183
 ?? Sergio R  oreno / GTRES ??
Sergio R oreno / GTRES
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain