La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home que en sap més, de la covid

- Joscp Fita

Es defineix com una persona extraverti­da, empàtica i inquieta. I tenint en compte el que sap La Vanguardia d’Eudald Fajula (Ripoll, 1945), els adjectius que s’atribueix s’ajusten a la realitat. Efectivame­nt, s’ha de ser inquiet per estar-se durant dos anys i un mes, de manera ininterrom­puda i sense fallar ni un sol dia, recopilant en fitxes digitals la informació sobre la pandèmia de la covid que aquest diari anava publicant. I s’ha de ser empàtic, i també extraverti­t, per, entre altres coses, haver dirigit el moviment escolta del Ripollès, l’Agrupació Ripollesa d’Iniciative­s Culturals i haver estat tinent d’alcalde del seu poble, Ripoll, durant 16 anys.

Sí, l’Eudald va dedicar part del temps diari (entre dues i quatre hores) durant dos anys i un mes –des del 18 de març del 2020 fins al 22 d’abril del 2022– a recopilar en fitxes digitals la informació sobre la pandèmia que publicava cada dia La Vanguardia, diari de què és subscripto­r des de fa al voltant de cinc dècades. El resultat d’aquesta feina s’ha traduït en un total de 1.843 fitxes distribuïd­es en dues temàtiques principals: el vessant sanitari de la pandèmia (a la qual va dedicar 1.256 fitxes) i l’econòmic (587). Cada un dels dos blocs temàtics, a més, té sis subdivisio­ns més: una per cada onada (l’última, la setena, n’ha quedat fora).

Quan la covid va irrompre amb força el 2020, de seguida va veure que podia estar davant d’una cosa històrica. “Vaig pensar que potser la pandèmia podria durar tres o quatre mesos, però resulta que al final vaig estar fent fitxes durant dos anys i un mes”, explica.

És tal la tenacitat que va posar en aquesta activitat que es va estar durant tot aquest temps sense anar a la segona residència que té a l’Alt Empordà. Per què? Perquè allà no hi té internet. “No vaig fallar ni un sol dia”, subratlla orgullós.

El 22 d’abril d’aquest any, però, va decidir que ja en tenia prou (tot i que la pandèmia continua, però ja no amb la mateixa virulència, afortunada­ment, amb què va fer acte de presència el 2020). Què va ser el que el va fer parar? El fet que La Vanguardia “va deixar de publicar notícies de la covid cada dia”.

Ell enviava les fitxes cada dia a quatre grups de WhatsApp (que sumaven un total d’unes 60 persones), però va arribar un moment que va començar a espaiar les trameses. “No distribuïa una fitxa fins que no la tenia plena”. Al principi, en creava una per dia “perquè tenia prou contingut” (cada fitxa té escrita la data de publicació de la informació que recull), però al final les fitxes agrupaven contingut d’uns quants dies “perquè La Vanguardia ja no publicava informació diària de la covid”.

Va ser llavors que va decidir que potser havia arribat el moment de deixar-ho. “Estic satisfet d’haver parat. Fins quan ha

No va deixar de fer aquesta àrdua tasca ni un sol dia: hi dedicava entre dues i quatre hores diàries

 ?? Pere D#ran / NoRD MEDIA ?? Eudald Fajula, de 77 anys, a casa, a Ripoll
Pere D#ran / NoRD MEDIA Eudald Fajula, de 77 anys, a casa, a Ripoll

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain