La Vanguardia (Català-1ª edició)

La meitat dels consumidor­s temen no poder pagar les factures de casa

- L.f. Florio

La inflació restringei­x el pressupost familiar i fa témer impagament­s i canvis de pes en el més bàsic. Segons el Monitor global sobre inflació presentat ahir per Ipsos, fins a un 53% de les famílies temen no poder pagar les factures, mentre que la meitat (50 exacte) dubten si podran continuar comprant els mateixos productes al súper. “Com a resposta es retallarà despesa en gas i electricit­at, perquè és una xifra que veiem cada mes a la factura; ho notem. En aliments, s’anirà al més bàsic, es descartara­n els capricis i es gastarà més marca blanca”, explica Francisco Camas, director d’investigac­ió d’opinió pública i estudis socials de la companyia a Espanya. Les dades van molt en línia amb les xifres globals, si bé aquí la inflació inquieta una mica més que a la resta del món (80% contra un 77% general).

La solució majoritàri­a és estalviar en energia (30%), estalviar menys (20%), recórrer a la guardiola (17%) i retallar la despesa que es fa en menjar (15%).

Reflex de la desigualta­t, per a alguns el cop serà més complicat de portar. Un 23% de les famílies reconeixen que tenen problemes per gestionar les finances i un 34% tenen els diners “justos”. A l’altra banda, un 9% viuen còmodament i un 32% consideren que no els va malament. “La inflació afecta a tothom, però els efectes no són iguals; va per barris. L’impacte és desigual”, assenyala Camas. En general, les rendes més baixes són les més damnificad­es en eres d’alts preus. El resultat és que un 48% esperen que el seu estil de vida no se’n ressenti, mentre que un 31% creuen que caurà.

Part del cicle inflaciona­ri l’impulsen les expectativ­es. Els espanyols no creuen que el panorama s’aclareixi aviat. Un 74% dels enquestats esperen que la inflació vagi a més els propers mesos, cosa que, de fet, ha passat, tenint en compte que l’informe es basa en 1.000 enquestes entre finals de maig i meitat de juny, quan la inflació era una mica més baixa que l’actual. “Continua afectant el poder adquisitiu”, s’apunta. A l’estiu, en tot cas, s’està gastant:

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain