La Vanguardia (Català-1ª edició)

CaixaBank considera el tribut injust, distorsion­ador i contraprod­uent

L’entitat guanya 1.573 milions, un 17% més sense els ajustos de Bankia el 2021

- Eduardo Magallón

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, es va mostrar ahir especialme­nt crític amb el nou impost anunciat a la banca. En una roda de premsa telemàtica des de la seu social del grup a València, el banquer va qualificar la mesura d’“injusta, distorsion­adora i contraprod­uent”.

Ho va dir després de donar compte d’uns beneficis semestrals de 1.573 milions d’euros. És un 62,4% menys que l’any passat, quan el banc es va anotar els resultats comptables derivats de l’absorció de Bankia. Si s’exclou aquest efecte comptable i es comparen en termes homogenis, el benefici del banc va créixer en el període un 17,1%.

Gortázar va revelar que les primeres estimacion­s que han fet sobre quant haurà de pagar CaixaBank aquest any pel nou tribut s’eleven a 400 o 450 milions d’euros. Això vol dir que l’entitat assumirà prop d’un terç de la recaptació global esperada.

El directiu va considerar la mesura com a injusta perquè “s’ha proposat sobre la base que les entitats tenen uns resultat extraordin­aris elevats” i –segons la seva opinió– són baixos, de mitjana d’un 5,37%.

L’efecte distorsion­ador de la norma –segons el parer de Gortázar– és que només el paguen les entitats més grans. Com que afecta només les grans, poden quedar fora les entitats molt locals i sobretot les internacio­nals, va reflexiona­r. Tampoc els fons voltor van haver de pagar la taxa –va dir– mentre es va preguntar: “Deixarem que ells siguin més competitiu­s? No em sembla raonable”. També va considerar distorsion­ador el fet que va contra la “normativa europea” que demana repercutir al client tots els costos. La norma espanyola vol prohibir expressame­nt el trasllat de l’impost al client.

Pel que fa a l’efecte contraprod­uent, Gortázar va assenyalar que el crèdit serà mes car i va recordar que “quan hi ha una crisi i un sector financer fort la crisi és menys greu”.

En un comunicat, el banc va informar que la millora dels beneficis és pel “fort augment de l’activitat comercial i les sinergies de la integració” amb Bankia. El marge d’interessos –que és on es preveu aplicar el nou impost a la banca d’un 4,8%– va ser de 3.275 milions, un 3,6% menys. En aquest sentit, Gortázar va declarar que “el marge d’interessos no és la causa de millora dels resultats”, com ho demostra aquest descens. El banquer va afegir que el marge més petit es va compensar “amb la nostra activitat”.

CaixaBank va destacar que “el creixement dels resultats es basa, a més, en la disminució en un 5,6% de les despeses recurrents per les sinergies de la fusió i la reducció d’un 16,8% de les dotacions per a insolvènci­es”. El conseller delegat va subratllar en un comunicat que “hem completat un primer semestre molt positiu, combinant la fase final del procés d’integració amb Bankia amb un fort creixement de la nostra activitat comercial”.

L’últim any s’han reduït en 4.740 persones el nombre de

El banc pagarà entre 400 i 450 milions pel nou impost a la banca aquest any

treballado­rs, fins als 45.022 empleats. Les oficines s’han retallat el període en 774, i amb això en manté un total de 4.543.

El directiu es va mostrar convençut que l’economia es deteriorar­à els pròxims trimestres, però va remarcar que el banc disposa d’unes provisions de 1.257 milions per fer front a les conseqüènc­ies derivades de la pandèmia, la inflació o la invasió russa d’Ucraïna. “Aquest fons ens permet estar molt tranquils per afrontar l’escenari econòmic”, va dir el conseller delegat. Gortázar va destacar que ha estat una sorpresa positiva la dada de creixement d’un 1,1% el segon trimestre. Abans de conèixer la dada d’ahir l’estimació de CaixaBank per a aquest any és que la inflació acabi en un 4,2% aquest any i es desacceler­i fins a un 2,4% el 2023. ●

 ?? Ana Escobar / EFE ?? El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar
Ana Escobar / EFE El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain