La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BBVA alerta que hi haurà menys crèdit per l’impost a la banca

L’entitat financera guanya 3.001 milions d’euros fins al mes de juny, un 57% més

- E ea o aga zo

“No és bo per a Espanya”. D’aquesta manera es va referir el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, a la posada en marxa d’un nou impost per a la banca. Segons la seva opinió, el tribut –que al banc li significa 250 milions d’euros aquest any segons els seus càlculs preliminar­s– reduirà el crèdit disponible per als clients. Genç va declarar que la mesura “porta a menys inversió i menys creixement”.

El banc va guanyar 3.001 milions d’euros el primer semestre, cosa que suposa un 59,3% més que en el mateix període de l’any passat, segons els comptes que va presentar ahir. L’impuls –va explicar l’entitat en un comunicat– es deu al dinamisme dels ingressos, gràcies a un creixement de l’activitat d’un 13%, una millor gestió de despeses enmig de l’alta inflació i unes provisions inferiors.

Genç va afegir en una breu roda de premsa telemàtica que l’impost “no arriba al moment adequat”, ja que “hi ha molta incertesa” sobre el futur.

El banquer va opinar que en aquest escenari incert de futur s’ha de protegir especialme­nt el sector bancari. L’últim argument que va donar per oposarse al tribut és que no estan veient “beneficis extraordin­aris” sobre els quals gravar. Segons la seva opinió, el que va ser excepciona­l no són els beneficis actuals, sinó els últims anys amb tipus negatius. “Aquest impost només ens portarà a una situació en què finançarem menys, per exemple, panells solars”, va alertar el banquer.

Durant el segon trimestre el benefici va ascendir a 1.675 milions. El marge d’interessos, que és la partida que el Govern central vol taxar amb el seu nou impost, va arribar als 8.551 milions d’euros entre el gener i el juny, cosa que suposa una alça interanual d’un 26,5%, impulsada pel fort increment de l’activitat. Les comissions netes van augmentar un 17,8%, fins a 2.650 milions d’euros.

Per mercats, Mèxic, que suposa més de la meitat del resultat, va aconseguir un benefici de 1.821 milions d’euros, amb un increment d’un 48,3% respecte al primer semestre del 2021, mentre que a Espanya, va ascendir 808 milions, un 11,5% més.

Turquia, per la seva part, va generar un resultat atribuït de 62 milions d’euros entre el gener i el juny del 2022, xifra que inclou l’impacte per l’aplicació de la comptabili­tat per hiperinfla­ció des de l’1 de gener. Sobre la situació del país als comptes de l’entitat financera, Genç va dir que les xifres aportades pel país són “una mica millors” que les previstes inicialmen­t, si bé ja tenen en compte que els resultats allà “seran molt limitats” en l’exercici d’aquest any. ●

L’impacte de l’impost s’eleva a uns 250 milions, segons les primeres estimacion­s del banc

 ?? Br/FBa cr/re l /on o ?? El conseller delegat del BBVA, Onur Genç
Br/FBa cr/re l /on o El conseller delegat del BBVA, Onur Genç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain