La Vanguardia (Català-1ª edició)

IAG redueix les pèrdues fins als 654 milions del gener al juny

Iberia i Vueling empenyen el negoci, que preveu tornar a beneficis en el conjunt de l’any

- Blanca Gispert DickeKeri

Després del final de les restriccio­ns de la pandèmia, el trànsit aeri es recupera i, amb aquest darrer, el negoci de les aerolínies. IAG –matriu d’Iberia, Vueling, British Airways i Aer Lingus– va presentar ahir resultats semestrals que constaten la tornada a la normalitat.

Del gener al juny, el grup va aconseguir reduir les pèrdues un 68%, quan va passar dels 2.048 als 654 milions d’euros, especialme­nt gràcies al bon comportame­nt del segon trimestre de l’any, durant el qual la companyia ja va tancar en positiu amb un benefici de 133 milions d’euros.

El conseller delegat, Luis Gallego, va celebrar els resultats obtinguts: “Per primera vegada des del començamen­t de la pandèmia hem tornat a la rendibilit­at, això ha estat gràcies a la forta recuperaci­ó de la demanda que hi ha hagut en totes les nostres aerolínies”, va apuntar durant la presentaci­ó de resultats.

Segons els seus càlculs, la capacitat operada (mesurada en seients-quilòmetre oferts) va arribar a un 72% dels nivells prepandèmi­a, si es comparen els resultats d’aquest semestre amb els del mateix període de l’any 2019. Gallego va destacar el bon comportame­nt de Vueling, que ha recuperat la capacitat al 100%. En l’àmbit domèstic, l’aerolínia fins i tot va superar els nivells registrats durant el 2019.

La recuperaci­ó del negoci es deu en gran part a la tirada d’Iberia i Vueling, i en especial, a la bona marxa de la demanda al mercat espanyol i llatinoame­ricà. De fet, Iberia ha estat l’única empresa del grup que ha tancat tot el semestre en positiu, i ha obtingut 4 milions d’euros de guanys. Vueling, en canvi, ha registrat unes pèrdues de 52 milions.

Ahir, el grup es va felicitar pel bon funcioname­nt dels aeroports del país, i més en concret, per l’augment de la capacitat policial en els controls de passaports, que a començamen­ts d’estiu van ocasionar llargues esperes dels passatgers a causa de la falta de personal.

Una situació que contrasta amb el col·lapse viscut als grans aeroports europeus i en especial, Heathrow, on British Airways té una forta implantaci­ó. A causa de les tensions, l’aerolínia ha registrat unes pèrdues de 424 milions i ha cancel·lat un 2,9% dels vols que estaven programats.

De cara al conjunt de l’any, el grup confia a haver recuperat la normalitat al Regne Unit i tancar l’exercici en beneficis. Tot això, malgrat la hiperinfla­ció i una alça del preu del combustibl­e que l’empresa ja ha repercutit en els bitllets de vol del consumidor.

Sobre possibles aliances, Gallego ahir no va descartar buscar alternativ­es a Amèrica si no progressa l’adquisició d’Air Europa, que considera clau per mantenir el lideratge al sud del continent. ●

 ?? aleria Mongelli t Dloomberg L.P. Limited Partnershi­p ?? Luis Gallego, conseller delegat d’IAG
aleria Mongelli t Dloomberg L.P. Limited Partnershi­p Luis Gallego, conseller delegat d’IAG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain