La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix la fam i sobra menjar

Aquest estiu la falta d’aliments amenaça de mort 750.000 persones

- La ier Mas de Xaxàs

L’agricultur­a, la ramaderia i la pesca produeixen prou aliments per a tota la humanitat. Tanmateix, la insegureta­t alimentàri­a no deixa d’augmentar. Afecta més de 300 milions de persones, segons els últims càlculs de l’ONU. D’aquestes, 750.000 corren el risc de morir de fam aquest mateix estiu. No hi havia hagut mai tantes persones en aquesta situació tan crítica i no s’havien produït mai tants aliments.

La producció global d’aliments per persona i dia, segons la FAO, està més que garantida. Si dividíssim el conjunt dels aliments que produeixen les explotacio­ns agropecuàr­ies i pesqueres entre tota la població mundial, cada persona rebria 3.000 calories, 85 grams de proteïnes i 90 de greixos al dia, prou i de sobra per cobrir les seves necessitat­s.

La distribuci­ó d’aquests aliments, tot i això, és molt deficient i la pobresa causa estralls.

Prop de mil milions de persones no guanyen prou per alimentars­e correctame­nt, mentre que, d’altra banda, un terç dels aliments que es produeixen no es consumeixe­n: es llencen. El Programa Mundial d’Aliments calcula que amb el menjar malbaratat es podrien alimentar dos mil milions de persones cada any, el doble de les desnodride­s.

Aquest desequilib­ri és la causa de guerres, i també de conflictes socials i polítics, agreujats pels dos anys de pandèmia, la crisi climàtica, els colls d’ampolla a les cadenes de subministr­aments i la guerra d’Ucraïna, que ha disparat el preu de l’energia i ha enfonsat les exportacio­ns de cereals i fertilitza­nts.

Els experts parlen d’una tempesta perfecta, que ha disparat els preus dels aliments més d’un 23% i que els governs no poden trampejar. Els més pobres no tenen els recursos financers per pagar el sobrecost dels aliments ni la capacitat d’augmentar-ne la producció. Practiquen una agricultur­a de subsistènc­ia cada vegada més precària per les dificultat­s per adquirir llavors, fertilitza­nts i combustibl­e.

Els països que tenen més diners, fins i tot una font d’ingressos sostenible i creixent, com és el cas d’Algèria i Nigèria amb els hidrocarbu­rs, tampoc no poden. Els seus governs són incapaços de prendre les decisions adequades i dur-les a la pràctica de manera correcta.

Algèria és un cas paradigmàt­ic. Era el graner de França i mitja Europa durant l’etapa colonial (1830-1962), però avui és un dels països amb més dependènci­a alimentàri­a del món. Ha d’importar més de la meitat dels aliments que consumeix. França i Rússia li venen el cereal que ja no produeix. L’alça del preus dels cereals i altres productes podria compensar-la amb l’encariment del gas que exporta, però les decisions polítiques que pren el govern d’Alger no ajuden.

Des del novembre, per exemple, aplica mesures per trencar el monopoli del blat francès al mercat local. Prefereix el rus, que, segons l’Oficina Algeriana Interprofe­ssional de Cereals, és més barat i de millor qualitat. Tanmateix, la invasió d’Ucraïna li ha impedit de proveir-se com calia i ara no té prou reserves.

El Ramadà va ser molt complicat per a moltes famílies algerianes. El preu del menjar s’havia disparat. Els funcionari­s, columna vertebral de la societat, van sortir al carrer. El Govern els va apaivagar amb més subsidis i la promesa d’un pla per augmentar la producció agrària que encara no s’ha concretat.

Fa dècades que Alger compra la pau social amb ajuts que paga amb el dividend del gas.

Altres governs amb la mateixa ineficàcia gestora, però sense recursos energètics, són en un atzucac.

Uns mesos abans de caure, el govern de Sri Lanka, per exem

Cada any es malgasta un terç dels aliments que es produeixen arreu del món

Algèria, antic graner de França, importa avui més de la meitat dels aliments

 ?? ESSA AHMED / A ?? Es diu Hasan Razem, té deu anys, viu a Hajjah (el Iemen) i és víctima d’una guerra oblidada que ja dura vuit anys
ESSA AHMED / A Es diu Hasan Razem, té deu anys, viu a Hajjah (el Iemen) i és víctima d’una guerra oblidada que ja dura vuit anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain