La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abans de la pluja El país se’n va de vacances més pendent que mai de l’esdevenido­r europeu

- Enr n

El mes de setembre començarà a Espanya amb les reserves de gas per damunt d’un 80%, complint escrupolos­ament la directiva de la Unió Europea. Hi hauria d’haver una gran catàstrofe eo olítica –un sabotat e 25%. Ara la mànega principal està connectada amb els Estats Units, primer país proveïdor de gas (34%) i segon subministr­ador de petroli (11,4%) al darrere de Nigèria (14%), segons les últimes dades consolidad­es. S’està produint una alineació d’Espanya amb els Estats Units en afers fonamental­s que no es veia des de principis de segle. Heus a uí la veritable im orgas nord-americà negociats fa anys, en època de bons preus.

Les energies renovables estan assolint massa crítica a la península Ibèrica (Portugal també compta, en aquesta història), les importacio­ns d’hidrocarbu­rs s’han diversific­at, la dependènci­a de Rússia és molt baixa i les vuit plantes regasifica­dores del litoral ibèric (set a Espanya i una a Portugal), que ahir semblaven sobreres, avui son un capital estratègic.

El mes de setembre no començarà amb el focus a Espanya, atès que el problema de l’aliança atlàntica ara està situat a Itàlia. El setembre arrencarà amb una anguniosa campanya italiana en uè es ot osar en dentals i novembre serà el mes de les eleccions de mig mandat als Estats Units. Si al desconcert europeu per una possible victòria dels amics i coneguts de Vladímir Putin al país més poblat del sud d’Europa s’hi afegeix un daltabaix electoral de l’Administra­ció Biden, tindrem un hivern molt dur. Recessió, estrès, malestar social i tensions políti ues en ascens,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain