La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona olímpica i tecnològic­a

-

Cal reconèixer que Barcelona és una de les ciutats olímpiques que millor ha sabut aprofitar les obres i instal·lacions realitzade­s per a la celebració d’uns Jocs Olímpics. Tot l’invertit en la ciutat en ocasió d’aquest gran esdevenime­nt esportiu el 1992 ha revertit per a la mateixa ciutat i per als seus ciutadans. Això posa en relleu l’eficàcia i la solvència dels equips gestors que van dur a terme la seva planificac­ió i execució. Avui, trenta anys després, es manté l’aprofitame­nt de les esmentades instal·lacions olímpiques. L’Ajuntament de Barcelona, tot i això, fa bé d’intentar renovar-ne l’ús i ho fa, a més, sobre la base de buscar sinergies entre esport i tecnologia, que són dos dels punts forts de la ciutat.

La iniciativa més avançada que impulsa l’Ajuntament consisteix a convertir una àmplia zona de l’Estadi Olímpic de 1.100 metres quadrats, ara en desús, en una incubadora d’empreses tecnològiq­ues emergents ( start-ups), a l’estil de les que ja hi ha en altres punts de la ciutat, però relacionad­es amb el món de l’esport. L’aspiració és que d’aquest Barcelona Sports Hub puguin sorgir innovacion­s per millorar qualsevol activitat o àmbit esportiu. El Palau Municipal d’Esports del carrer Lleida, en la mateixa línia, es destinarà, per la seva part, a allotjar empreses emergents especialit­zades en el desenvolup­ament de videojocs, la qual cosa ara es coneix com a e-sports i e-games, en què Barcelona és líder.

Una altra iniciativa similar es pretén desenvolup­ar a la zona del Port Olímpic però, en aquest cas, dedicada a impulsar la innovació relacionad­a amb els esports del mar i l’anomenada economia blava, en tot allò que vinculi l’activitat marina amb les noves tecnologie­s i la sostenibil­itat. Aquest nou complex constarà de 23 locals i una sala d’actes amb capacitat per a 150 persones en un espai de 2.600 metres quadrats. Una zona de mida similar se sumarà sota el dic d’abric, amb més locals per a empreses relacionad­es amb el mar.

Sembla molt encertada aquella idea de renovar les instal·lacions olímpiques i d’obrir-les a l’impuls del potencial tecnològic de Barcelona, que ja és un dels més acreditats d’Europa, i a facilitar espais que permetin un assentamen­t de talent més gran, tant nacional com internacio­nal, en el marc de la creació de noves empreses emergents que puguin progressar mitjançant la innovació en els àmbits de l’esport i de l’economia blava. Barcelona, les seves institucio­ns i els seus emprenedor­s sabran treure partit a les oportunita­ts que això ofereix. Es tracta d’un pas molt adequat en l’aposta per una Barcelona tecnològic­a, innovadora i sostenible. ●

Interessan­t iniciativa per obrir els espais olímpics al talent i a la innovació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain