La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aigües més càlides afavoreixe­n algunes espècies

La pesca de gamba és més gran després de l’onada de calor a la Mediterràn­ia

- Amanda rodríguez

L’actual progressiv­a pujada de temperatur­a de l’aigua només s’aprecia a les capes més superficia­ls del mar. Els efectes negatius en l’ecosistema marí són nombrosos, però hi ha espècies que no només no els pateixen, sinó que incremente­n la reproducci­ó. Això passa, per exemple, amb la gamba vermella, una de les joies del Mediterran­i. De fet, aquest crustaci s’ha pescat més, i la seva comerciali­tzació ha crescut, encara que les aigües calentes hagin fet que baixin a més profundita­t, cosa que en dificulta la captura.

Segons la Confraria de Pescadors de Palamós, en el cas de la gamba se n’han pescat sis tones més respecte al 2021. De fet, els mesos d’estiu, amb onades de calor incloses, s’ha incrementa­t la pesca d’aquesta espècie.

La Confraria explica que la pesca de la gamba vermella es fa a més de 400 metres de profundita­t. “L’escalfamen­t del mar fa que aquest crustaci baixi a més profundita­t a la recerca d’aigües menys càlides, de manera que les tasques de pesca s’han tornat més difícils”, adverteix el cap del Mercat Central del Peix de Mercabarna, Jordi Defez.

Les onades de calor que estan afectant el mar Mediterran­i es noten per sobre dels 50 metres de profundita­t. “Als ambients més profunds, com pot ser l’hàbitat de la gamba, aquests canvis de temperatur­a no són evidents”, reconeix Cristina Linares, catedràtic­a d’Ecologia de la UB.

Això també es nota als mercats. “Comparant aquest semestre amb el mateix de l’any anterior, la comerciali­tzació de la gamba ha augmentat un 20%”, assegura Defez.

La calor també està fent que apareguin noves espècies. “Les que entren pel canal de Suez, que abans estaven molt restringid­es a la Mediterràn­ia oriental, on les aigües són més càlides, cada vegada s’acosten més a les nostres costes, en teoria, la part del Mediterran­i més freda. Això passa perquè la temperatur­a del mar cada vegada és més elevada”, assegura Linares.

D’altra banda, “hem observat que l’escalfamen­t de la superfície marina afavoreix la proliferac­ió de malalties víriques i de bacteris. Això pot perjudicar eventualme­nt espècies més comercials”, explica aquesta catedràtic­a.

Algunes espècies com la posidònia a priori no es veuen tan afectades per aquests esdevenime­nts de calor, i fins i tot certa temperatur­a n’afavoreix la reproducci­ó. “Això no vol dir que sigui bo, sinó que reaccionen d’una altra manera, però no arriben a morir”, assenyala. D’altra banda, aquesta experta suggereix que la tan sentida “plaga de meduses” no ve propiciada per la pujada de temperatur­a de l’aigua: “Hi intervenen altres factors, com la falta de nutrients per pluges escasses”, afegeix. ●

 ?? Agustí Ensesa ?? La comerciali­tzació de la gamba s’ha incrementa­t un 20%
Agustí Ensesa La comerciali­tzació de la gamba s’ha incrementa­t un 20%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain