La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedalar contra la vulnerabil­itat

- U D C I H S CI L E S i Si %a&celona

Hi ha dues Barcelones: la dels que es poden curar les càries i la dels que no poden curar-seles. Hi ha gent que no pot anar al dentista perquè no és de franc. Per tant, si no tens diners, tens càries”. Així justifica el doctor Xavier Massaguer, director de la Fundació HM Obra Social Nens, el paper de la seva entitat. La fundació, que té més de 130 anys de trajectòri­a, es dedica a atendre les necessitat­s sanitàries dels nens en situació de vulnerabil­itat de Barcelona.

L’organitzac­ió focalitza els seus esforços en projectes d’atenció psicològic­a i de visió dels menors, així com a afavorir la vacunació que no s’inclou al calendari infantil de la sanitat pública. “Els nens vulnerable­s no es poden costejar les vacunes o les ulleres, que no són de franc”, assenyala Massaguer. Un altre dels camps a què es dediquen, i que suposen prop d’un 60% de les sol·licituds que reben, és el tractament dental.

El seu principal problema és la gent que poden ajudar. Des que ha començat l’any, només han pogut atendre 230 sol·licituds de les més de 600 que han rebut. “Tenim al voltant de 1.000 peticions a l’any i només en podem atendre la meitat, unes 500”, lamenta el director. Per ell, tenir un pressupost limitat suposa la principal trava que els impedeix d’ajudar més gent. “Últimament estem aconseguin­t uns 250.000 euros a l’any, a través de tota mena d’activitats solidàries i donacions institucio­nals i particular­s. El problema és que competim amb entitats que fan servir unes tècniques de màrqueting molt potents i ens costa molt de moure’ns més enllà d’aquest pressupost”.

L’última d’aquestes activitats va ser “Solidarita­t sobre rodes”, que va comptar amb l’ajuda del pilot de motociclis­me Gerard Farrés. La seva col·laboració no es va limitar a l’organitzac­ió, sinó que també va formar part del grup de ciclistes que van recórrer més de 120 km des de Manlleu fins a l’Hospital HM de Barcelona, passant per Seva, Collformic, el Montseny, Sant Celoni i Arenys de Munt. “Cada any miro de fer una cosa que m’aporti la felicitat de poder ajudar persones”, justifica el pilot. Buscant què podia fer aquest any, va descobrir la Fundació HM, i, mogut pel projecte, es va involucrar en l’activitat ‘Solidarita­t sobre rodes’. “Jo vaig molt amb bicicleta, i em va semblar molt bonic poder fer aquesta travessia amb amics per donar a conèixer el que fa aquesta fundació”.

Però Farrés i els seus companys no van ser els únics que van pedalar pels nens: un petit grup de metges de l’Hospital HM també hi van participar. Un d’aquests metges va ser Álvaro Díaz, cap de Pediatria del centre. Malgrat que no

La Fundació HM mira de cobrir les necessitat­s sanitàries que no són de franc dels nens de Barcelona

va fer el recorregut complet, hi va voler posar el seu granet de sorra i s’hi va unir al tram final, que era des d’Arenys de Munt fins a Barcelona.

Gràcies a un sistema d’apadriname­nt per quilòmetre­s, “Solidarita­t sobre rodes” va aconseguir recaptar més de 4.000 euros. Tot i això, el punt àlgid no van ser els diners obtinguts, sinó la visibilita­t que l’esdevenime­nt va brindar a l’entitat. “Necessitem coses com aquesta per ser cada vegada més coneguts al món empresaria­l, perquè quan demanem finançamen­t tinguem la facilitat que tenen altres institucio­ns més famoses”, diu esperançat Massaguer. ●

 ?? LV ?? El doctor Massaguer rebent Gerard Farrés després de la travessia
LV El doctor Massaguer rebent Gerard Farrés després de la travessia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain