La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segon jove mort per la verola del mico a Espanya en tot just 24 hores

En els dos pacients, el virus hauria causat encefaliti­s, de què hi ha casos

- MARTA Ricart / CELESTE L>PEZ

Dos homes joves han mort per la verola del mico a Espanya en tot just 24 hores, va confirmar ahir el Ministeri de Sanitat. Són les dues úniques morts que consten a Europa en aquesta epidèmia, amb cinc a l’Àfrica i una al Brasil.

A la mort de divendres a la Comunitat Valenciana, per una encefaliti­s derivada del virus, segons Efe, ahir se n’hi va afegir una altra a Còrdova. La Junta d’Andalusia va dir que era un home de 31 anys, mort per meningoenc­efalitis, segons Europa Press. Sanitat va apuntar que encara s’està ampliant la informació epidemiolò­gica dels casos i que està en espera de l’anàlisi del Centre Nacional de Microbiolo­gia de l’Institut de Salut Carles III. El ministeri va informar l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea (CE) de les morts.

Les morts són comptades en aquesta epidèmia. Fins ara, a Espanya, amb 4.298 casos declarats, 135 pacients han presentat complicaci­ons, i les més freqüents han estat infeccions bacteriane­s secundàrie­s i úlceres bucals, segons Sanitat. Uns 120 pacients han requerit hospitalit­zació, sobretot pel dolor rectal per les pústules, però les dues morts evidencien que hi ha risc de complicaci­ons molt greus.

Roger Paredes, cap de malalties infecciose­s de l’hospital Germans Trias (Can Ruti) de Badalona i investigad­or de l’IrsiCaixa, assegura que això és cert i que, com més creixi el nombre de casos d’aquesta verola, més infeccions greus i mortals hi haurà. Sense saber els detalls dels pacients morts ni estar confirmada per Sanitat l’encefaliti­s com a causa, Paredes explica que no és excepciona­l, que ja s’ha descrit en alguns casos per la verola del mico. Com també la miocarditi­s i queratitis (totes tres són inflamacio­ns que poden ser molt greus al cervell, el múscul cardíac i la còrnia).

L’infectòleg indica que aquestes inflamacio­ns broncopneu­mònies o sèpsies de vegades estan relacionad­es amb infeccions víriques, com la varicel·la, l’herpes o el xarampió. L’OMS i les autoritats britànique­s havien apuntat el risc d’aquests efectes greus i que ja n’hi havia algun cas no mortal.

Així doncs, la verola del mico s’ha menyspreat aquests tres mesos? Paredes assenyala que aquestes complicaci­ons greus són estranyes, que potser passen en un 1% o menys de casos, i que per això “és difícil trobar l’equilibri entre no generar pànic i no treure importànci­a a la infecció. En general, té una presentaci­ó molesta però lleu, tot i que pot derivar en aquestes complicaci­ons greus”. Així mateix, el metge demana deixar de pensar que “només incumbeix les persones gais”.

L’edat de les persones infectades a Espanya és molt àmplia, des dels 10 mesos fins als 88 anys, i 64 són dones. La gran majoria de contagis són en homes que tenen sexe amb homes. El contagi seria jal poc abans de les tres de la tarda, davant d’un supermerca­t molt freqüentat aquelles hores. I el presumpte assassí, que va fugir del lloc, va ser detingut dues hores després al seu domicili per agents de la Policia Nacional i local, sense que oposés resistènci­a.

La dona no va morir en l’acte, va ser atesa al lloc per personal del Servei d’Urgències canari i per un metge i un infermer del centre de salut Doctor Guigou, molt pròxim al lloc, i va ser traslladad­a a l’hospital de La Candelaria, on va morir. per contacte estret, sobretot en les relacions sexuals: ha estat així en un 82% dels casos estudiats. Tot i això, en un 10,5% ha estat per contacte no sexual. Les pústules que origina la infecció són molt contagiose­s. Ahir un usuari de Twitter explicava que s’ha infectat pel contacte amb un patinet de segona mà que havia comprat.

Sanitat ha advertit que Espanya és el segon país amb més casos, després dels EUA, i l’epidèmia continua anant a l’alça. Si la transmissi­ó actual “no es controla de manera òptima, hi ha un risc important que es desplaci en altres grups poblaciona­ls” i que hi hagi casos greus en poblacions vulnerable­s. L’OMS també va alertar divendres de l’augment dels contagis de nens.

Paredes creu que les autoritats sanitàries europees han d’accele

Malgrat que la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere està recollint les dades sobre l’assassinat, l’alcalde de Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, va donar per fet que es tracta d’un crim rar i reforçar les seves actuacions per contenir el virus, des dels aspectes de salut pública (facilitar el diagnòstic, que els infectats compleixin l’aïllament...) fins a la disponibil­itat de vacunes i tractament­s, que és limitada a Espanya, perquè la Comissió Europea ha fet una compra unitària i ha assignat 5.300 dosis de vacuna a Espanya. S’administre­n a les persones de més risc de contagi o que tenen complicaci­ons de salut.

Dels dos principals antivirals contra aquesta mena de verola, Paredes assenyala que un s’ha d’usar amb molta cura, ja que té molta toxicitat, i que l’altre encara no està disponible a Espanya. Cal recordar que la verola del mico ha estat durant cinc dècades una malaltia poc comuna i que només passava en una dotzena de països africans (i casos importats). La producció de fàrmacs és molt reduïda.

A l’hospital de Can Ruti, per exemple, Paredes i altres especialis­tes, com ara Oriol Mitjà i Bea Mothe, estan analitzant el virus i la infecció per veure’n les seves caracterís­tiques, per saber quant dura la immunitat després de superar la infecció i si és fàcil o no tornar-se a infectar. ●

S’esperen més casos greus i letals si l’actual augment de les infeccions continua

Roger Paredes: “L’equilibri entre no treure-li importànci­a i no causar pànic és difícil ”

masclista i que així es declararà oficialmen­t.

“Ja feia uns anys que no hi havia aquesta mena de fets a la nostra ciutat i desgraciad­ament divendres aquesta ratxa es va truncar perquè algú va considerar que havia de retallar el dret fonamental a la vida a una persona”, va denunciar Bermúdez.

Si es confirma oficialmen­t aquest assassinat com a violència masclista, seran 26 les dones mortes per violència de gènere el 2022 a Espanya i 1.156 des del 2003. ●

La víctima, de 34 anys, va ser apunyalada per la seva exparella davant d’un freqüentat supermerca­t

 ?? HENRY NICHOLLS 
 Reu e ?? Llarga cua de persones per vacunar-se ahir contra la verola del mico en un punt instal·lat en un hospital de Londres
HENRY NICHOLLS Reu e Llarga cua de persones per vacunar-se ahir contra la verola del mico en un punt instal·lat en un hospital de Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain