La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La gent que té un Miró copiat no vol acceptar que és fals”

-

falsificad­or

Si aquestes vacances passeu per Piccadilly Circus, a Londres, potser trobareu alguna cosa nova a veure. L’oenagé britànica Big Brother Watch hi està desplegant una campanya contra la implantaci­ó, per part de la policia metropolit­ana, dels nous equips de reconeixem­ent facial. Dijous preveien passar tot el dia en aquest cèntric lloc protestant amb pancartes, i en una campanya a les xarxes socials (#stopfacial­recognitio­n) demanaven braços per sostenir-les el màxim temps possible davant els operaris. No és la primera vegada que Big Brother Watch munta una batussa d’aquestes.

En el seu argumentar­i, l’organitzac­ió assegura que la tecnologia de reconeixem­ent facial de la policia metropolit­ana de Londres ha comès un 87% d’errors malgrat que, quan va ser implantada, les autoritats van esgrimir que la seva eficàcia era d’un 95%; nivells semblants esgrimeixe­n altres països –i les empreses fabricants– que l’estan aplicant a usos diversos. T’acabaran venent el vídeo dels teus passejos per la ciutat...

Inicialmen­t, el govern de Londres va assegurar que les càmeres només s’implantari­en al centre de la ciutat: avui estan per tots els barris.

Londres no arriba encara al nivell de la Xina. Un reportatge de The New York Times del 30 de juny revelava un programa que pensa aplicar el Govern d’aquell país per controlar i fins i tot predir el comportame­nt dels seus ciutadans. Gràcies al reconeixem­ent facial i al descomunal desplegame­nt de càmeres que pateix el país, es podrà saber on és a cada moment qualsevol que tingui antecedent­s penals, una malaltia mental, que pertanyi a una minoria ètnica o que sigui un migrant. D’aquesta manera, les càmeres li podran monitorar els moviments i intuir si estan a punt d’apunyalar un altre transeünt o de llançar-se a les vies d’un tren, amb el consegüent destorb per als passatgers i per al trànsit. Alerta: si has viatjat des d’Espanya, compleixes les dues darreres condicions.

Coses de xinesos i anglesos? I tant que no. A Europa són ja 32 els països que fan servir el reconeixem­ent facial en programes de seguretat. A Espanya, Mercadona va ser sancionada per instal·lar un sistema de reconeixem­ent facial per evitar que entressin persones amb antecedent­s penals, i en alguns camps de futbol s’està fent servir per controlar els hooligans.

Els últims mesos, a Barcelona es preveia implantar al passeig de Gràcia 17 càmeres d’alta definició, dins d’un programa de la Unió Europea anomenat Secure’Cities, impulsat després dels atemptats del 17 d’agost del 2017, justament a Barcelona. En principi, aquestes càmeres no disposen del software de reconeixem­ent facial, però poden detectar moviments, el gènere de les persones, l’edat, el tipus i color de la roba, si porten barrets, ulleres, motxilles o bosses i també matrícules i color de cotxes i motos.

Inicialmen­t, el govern local de Barcelona va assegurar que, a més de no reconèixer persones, només s’implantari­a al centre de la ciutat.

La Xina pretén anticipar el comportame­nt dels seus ciutadans mitjançant el reconeixem­ent facial

 ?? LV ?? Kike Maíllo en una imatge d’El a Venècia
LV Kike Maíllo en una imatge d’El a Venècia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain