La Vanguardia (Català-1ª edició)

De carretera a carrer metropolit­à

- El t& r óOna

Bernardo de Sola té en el seu currículum obres urbanes de notable complexita­t –i executades contra rellotge– com la via Júlia o deu trams de la ronda de Dalt de Barcelona. És a dir, projectes de component infraestru­ctural que ha sabut materialit­zar amb sensibilit­at arquitectò­nica, que responen adequadame­nt a la seva funció i amb una essenciali­tat en què no tenen cabuda les floritures formals.

Un dels seus últims projectes és la conversió de 12 quilòmetre­s de carretera de la vella C-254, els que uneixen Castelldef­els amb Cornellà, passant per Gavà, Viladecans i Sant Boi, en una avinguda metropolit­ana, en un corredor on es prioritza la mobilitat amb autobús, en bici o a peu. O sigui, un projecte que atén alhora la necessitat d’adequar algunes grans vies interurban­es que travessen nuclis urbans a la nova realitat metropolit­ana, i d’acord amb uns criteris de trànsit en què dominen el transport públic i el més sostenible en termes mediambien­tals. Gràcies també –diguem-ho tot– que altres vies, com la paral·lela C-32, continuen carregant amb més fluxos de trànsit.

La primera idea de l’Administra­ció en aquest tram va ser la seva adequació per implantar el tramvia com a mitjà de transport articulado­r. Però el seu alt cost –110 milions d’euros– va aconsellar inclinar-se per autobusos (en particular pels BRT articulats de 18 metres de longitud) i bicicletes. L’obra costarà així al voltant dels 45 milions, menys de la meitat, doncs, del cost inicialmen­t previst.

Aquest és el tipus d’obra que aspira a ser poc menys que invisible, malgrat que ocupa uns 225.000 metres quadrats i es basa en una subtil geometria. De Sola i Gori han treballat amb una paleta de materials reduïda: asfalt, vorades de maó o prefabrica­des, acer Corten per subjectar els parterres, unes lluminàrie­s i uns semàfors que delimiten l’escala de la intervenci­ó, i li donen unitat, i, també un equipament vegetal en què es combinen arbres preexisten­ts amb d’altres acabats de plantar. Aquesta unitat no s’ha aconseguit fàcilment, atesa la diversitat de situació urbanes i interurban­es abordades, en què s’alternen zones residencia­ls, industrial­s o rurals en un contínuum metropolit­à. r uite tes alRNARDO de Sola (De Sola Gori) i Carlos Blay Ubi a i De Castelldef­els a Cornellà

Amb aquests materials –i amb gran habilitat per resoldre algunes situacions complexes, en què calia embastar preexistèn­cies arbòries amb noves places, rotondes, carrils i parades d’autobús, o fàbriques amb habitatges, etcètera– n’han tingut prou els autors per definir la nova i molt més ordenada i pacificada C-254.

En alguns trams, això ja és visible. En d’altres, el terme dels quals es fixa ara per finals de l’any en curs, encara no. Però aquest nou eix cívic ja és una realitat tangible. ●

 ?? Efe ?? La via ciclista que porta de Castelldef­els a Cornellà
Efe La via ciclista que porta de Castelldef­els a Cornellà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain