La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’amagatall de les estrelles

- Rafael Ramo

Als anys trenta del segle passat, quan la Gran Depressió castigava els Estats Units i el món, i el cinema (en la seva transició del mut al sonor) suposava una de les poques evasions possibles, Palm Springs no era més que un poble a l’entrada del desert. Però al cap de poc temps es va convertir en molt més, perquè les estrelles de Hollywood van fer de la localitat el seu refugi preferit. I tot i que per sort ja no s’han d’amagar tant, encara ho és.

Altres llocs han crescut per l’especulaci­ó immobiliàr­ia, però Palm Springs va ser com una espècie d’antídot a la moral puritana de l’època. Els grans estudis feien signar als actors i actrius uns contractes amb l’anomenada “clàusula de les dues hores”, que els prohibia, durant els rodatges i producció de les seves pel·lícules, ser més lluny de cent vint minuts de Los Angeles, en cas que s’haguessin de presentar urgentment per fer una presa, posar una veu o el que fos. Alhora, sota pressions de l’Església catòlica, preveien sancions severes en un ampli ventall d’“infraccion­s”, des d’affaires extramatri­monials fins a homosexual­itat, passant per borratxere­s, baralles, addicció al joc o relacions amb la màfia.

Després que Bob i Dolores Hope, Lucille Ball, Gene Autrey, Johnny Weismuller (Tarzan) i Dinah Shore, entre d’altres, visitessin Palm Springs, va córrer per Hollywood la veu que era l’amagatall perfecte (tret de l’estiu, quan les temperatur­es poden superar els 45 graus), un oasi amb palmeres al peu de la muntanya de San Jacinto i les muntanyes de Santa Rosa, amb un clima sec i saludable, i tres-cents cinquanta dies de sol a l’any, on podien cometre tots els pecats que volguessin, sense que ho sabessin els seus marits i dones, els seus directors i productors. I on no arribaven els paparazzis que els feien la vida impossible! Per una simple raó econòmica: els diaris i revistes de l’època els pagaven les despeses de desplaçame­nt si no era a més de cent milles de Los Angeles..., i el lloc era (i hi continua sent) a cent set milles.

Palm Springs va substituir Santa Barbara i Laguna Beach (també a menys de dues hores de Hollywood) com el lloc on escapar-se. Als seus dos hotels principals, El Mirador i el The Desert Inn (un antic sanatori per a malalties respiratòr­ies), van aparèixer Tyrone Power i Shirley Temple, Rodolfo Valentino i Bing Crosby, Jimmy Durante i Leslie Howard, Clark Gable i Joan Crawford, Kirk Douglas i Elvis Presley, Spencer Tracy i Errol Flynn, Mary Pickford i John Barrymore, Robert Wagner i Natalie Wood. S’hi van instal·lar sucursals de les boutiques de Beverly Hills, i era habitual veure les actrius a la piscina amb un abric de

Estim t P lm Springs p r l s gr ns ntri i ns s s rit ti s

 ?? Ge   e    e   Ge ??
Ge e e Ge
 ?? S   !"   Ge ??
S !" Ge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain