La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça és el riu Congo

- Xavier Aldekoa

Davant la impossibil­itat de la certesa, en Japhet resolia els dubtes amb una fe indestruct­ible acompanyad­a d’optimisme. Si Déu no arriba, que arribi l’alegria. Després de dues setmanes de navegació, la nostra sobrecarre­gada barcassa, una plataforma empesa per un remolcador on s’amuntegave­n tres-centes persones entre la mercaderia, es resistia a avançar. La vella embarcació fregava els bancs de sorra del fons i s’encallava una vegada i una altra. En 20 hores havíem avançat 6 quilòmetre­s. A la setena aturada, en Japhet va notar la meva impaciènci­a. Em va posar la mà a una espatlla per animar-me.

–Si estem aturats potser algú als voltants caci un mico i s’acosti a vendre’ns-el en canoa. I aturats així, els pirates gairebé segur que no ens veuen.

A en Japhet li encantava la carn de mico. Jo vaig empassar saliva: no tenia ni idea que allà hi havia pirates d’aigua dolça.

De tots els països de l’Àfrica que he recorregut en més de vint anys, el Congo és el més inversembl­ant. A l’antiga Zaire, la lògica esclata feta miques i l’única manera d’afrontar el caos sense tornar-se boig és armar-se de paciència, somriure i serrar les dents sense mirar enrere.

El Barça és el riu Congo. El club blaugrana fa un mes que està instal·lat en una felicitat il·lògica gràcies a un malbaratam­ent de fe i alegria desencaden­ades. En vista d’un estiu que es

Laporta ha deixat el culer atònit i eufòric; res no té lògica a Can Barça

presumia ennuegat i gris, una marxa pel desert sense provisions, Laporta ha deixat el culer atònit i eufòric. Res no té lògica a Can Barça.

L’aficionat blaugrana admira bocabadat com titulars com Lewandowsk­i, Raphinha o Koundé rebutgen més diners per venir a un club que assumíem en ensorramen­t. Quan el culer mitjà acceptava una travessia de diversos anys de reconstruc­ció, d’aposta per talents joves per aspirar a títols a mitjà termini, en Jan i Mateu Alemany han dibuixat un horitzó immediat lluminós. Fins i tot Bernardo Silva sembla possible. Il·lògic, irracional i insensat? Però feliç. Dembélé no només renova, ara marca i protagonit­za miracles: sap parlar. Fins i tot Xavi ha abraçat la pluriocupa­ció i s’ha posat el vestit del testimoni de Jehovà que truca a la porta de futboliste­s deliciosos per convence’ls del paradís del joc de possessió. L’eufòria arriba fins al passat. Quan començàvem a guarir la ferida per l’adeu de Messi al dimoni parisenc, es fa entreveure que el deu podria tornar a protagonit­zar un Last Dance culer.

El mèrit de Laporta és haver agafat un Barça arruïnat i deprimit i haver-lo convertit en un concert de Rosalía. Caràcter aclaparado­r, llums, alegria i TikTok. Potser després vindran els pirates dels deutes? Potser, però aquesta nit hi ha tiberi de carn de mico i els pirates d’aigua dolça, de moment, no ens veuen.

Que comenci la Lliga ara mateix.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain