La Vanguardia (Català-1ª edició)

El núvol guanya protagonis­me en el negoci de les ‘big tech’

Aquest servei creix a doble dígit a Amazon, Microsoft, Apple i Google

- Blanca Gispert

Els serveis del núvol prenen cada vegada més protagonis­me en el negoci de les grans tecnològiq­ues dels Estats Units. Als resultats presentats aquesta setmana per Amazon, Microsoft, Apple i Google s’hi observa el ràpid avanç d’aquesta branca tecnològic­a, que vol substituir el disc dur de tota la vida per l’emmagatzem­ament de dades al núvol d’internet, més àgil i potent. Cap d’aquestes empreses no va néixer per oferir el servei, però totes (a excepció de Meta) han decidit entrar en aquest negoci en veure l’oportunita­t de servir empreses, governs i institucio­ns. Per efecte de l’avanç de la digitalitz­ació, la gestió de dades s’ha tornat una activitat crítica i el marge del negoci és suculent.

El cas més vistós és el de Microsoft, la divisió del núvol del qual ja factura més que els seus negocis tradiciona­ls, la venda de l’icònic programa Windows, d’ordinadors i videoconso­les. Aquesta setmana, l’empresa fundada per Bill Gates va presentar els comptes de l’exercici fiscal i aquesta divisió va créixer un 20% en un any, fins als 20.400 milions d’euros, impulsada pel producte Azure, que va disparar les vendes un 40%. En canvi, la divisió que agrupa el negoci del hardware amb prou feines va créixer un 2%, fins als 14.000 milions mentre que els ingressos de Windows (i d’altres), van augmentar un 13%, fins als 16.000 milions.

El gegant del comerç electrònic va pel mateix camí. La divisió d’Amazon Web Services (AWS) continua creixent a doble dígit i pot arribar al pes que té la clàssica venda en línia de la firma de Jeff Bezos.

Segons els resultats semestrals, els serveis del núvol van créixer un 26% respecte al mateix període de l’any anterior, fins als 38.000 milions d’euros. És un xifra que encara segueix lluny dels 200.000 milions d’euros que aporta la resta del negoci d’Amazon (l’empresa no desglossa més activitats), però que creix més ràpid i que també aporta més marges bruts. De fet, AWS va obtenir uns ingressos d’explotació de 12.200 milions d’euros, mentre que la resta de les activitats van afrontar uns costos d’explotació més grans que les vendes, cosa que va provocar que els ingressos d’explotació tanquessin en negatiu (-5.100 milions).

També Apple està vivint una situació semblant. Malgrat que el telèfon Iphone continua sent la seva font d’ingressos principal, els serveis digitals –que inclouen iCloud i també tota l’aposta per entretenim­ent digital amb Apple TV, Apple Music i la botiga d’aplicacion­s– estan guanyant terreny. En els resultats presentats aquesta setmana, que reflecteix­en l’activitat acumulada dels últims 9 mesos, aquesta divisió va créixer un 14%, fins als 58.000 milions i va arribar a representa­r una cinquena part del total del negoci. Mentrestan­t, les vendes de l’Iphone van créixer a un ritme més baix, d’un 9%, tot i que van aportar més de la meitat dels ingressos.

En un comunicat als inversors, Alphabet també va destacar el bon comportame­nt de Google Cloud, la divisió que més va créixer el semestre, un 28%, fins als 12.000 milions d’euros. És una xifra que està lluny dels 80.300 milions que aporta el famós cercador, però que el conseller delegat, Sundar Pichai, va destacar com a clau en el negoci del grup. Acabarà el núvol uniformitz­ant el negoci de les big tech? ●

En el cas de Microsoft, el núvol ja factura més que Windows i la venda de hardware

 ?? LV ?? Una treballado­ra de Google supervisa un centre de dades als EUA
LV Una treballado­ra de Google supervisa un centre de dades als EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain