La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una sentència alerta del risc que corren els habitatges amb rètols d’“Es ven”

- Domingo Marc ena

L’Audiència de Barcelona ha confirmat la sentència condemnatò­ria contra tres extorsiona­dors, d’entre 28 i 31 anys, que han fet de l’ocupació de pisos el seu modus vivendi. No es tracta de persones que envaeixin una propietat aliena per extrema necessitat, sinó per fer xantatge als propietari­s i no alliberar l’habitatge fins a aconseguir una “compensaci­ó econòmica”.

Això va ser el que va passar, diu la resolució, a començamen­ts del 2017. Els tres acusats, dos d’ells amb antecedent­s, van forçar els panys de dos entresols en una finca del Raval. Els pisos, recorda la secció vuitena, que presideix la magistrada María Otero, “estaven acabats de rehabilita­r, moblats i amb una televisió cadascun”. No va ser una elecció a l’atzar, sinó molt calculada. Els acusats sabien molt bé què feien.

Els immobles estaven a la venda per 300.000 euros cada un. Dos compradors estrangers s’hi havien interessat i havien abonat un 10% del preu total en concepte d’arres. La llei estableix que, en cas que l’adquisició no s’executi, la immobiliàr­ia ha d’indemnitza­r els frustrats compradors amb el doble de la quantitat entregada com a fiança, és a dir, en aquest cas 60.000 euros per habitatge.

La sentència subratlla que, malgrat que les arres ja s’havien lliurat, “el rètol d’Es ven amb el número de telèfon de la immobiliàr­ia continuava penjat de la façana”. Mala peça al teler. Els extorsiona­dors van trucar, van esbrinar que els pisos ja tenien comprador i van actuar en conseqüènc­ia. Quan la immobiliàr­ia va voler que marxessin va topar amb una actitud “prepotent i agressiva”.

Els inquilins indesitjat­s van donar una versió estrafolàr­ia i van intentar fer veure que els estafats havien estat ells. “Un senyor amb vestit que passava pel carrer” els va donar les claus dels pisos, però no del portal, a canvi de fiances de 3.000 euros. Tots tres acusats ocupaven un dels entresols (per cert, amb un gos de les anomenades races perilloses) i assegurave­n que a l’altre hi havia una noia embarassad­a.

En una escena surrealist­a i gairebé divertida, si no fos perquè la immobiliàr­ia estava a prop de la fallida i necessitav­a peremptòri­ament completar la venda, el líder del grup va fer veure que parlava amb aquella suposada dona, però era evident que a l’altra banda de la porta no hi havia absolutame­nt ningú. Aviat, però, van mostrar les seves veritables intencions: “Sabem que els heu venut per 300.000 euros”.

Van exigir –i van obtenir– 8.000 euros per anar-se’n. Es van emportar, això sí, dos televisors. La sentència confirma la condemna que se’ls va imposar en primera instància “per coaccions amb la modalitat agreujada d’impedir el gaudi de l’habitatge” i pel robatori dels televisors. Els acusats amb antecedent­s han rebut tres anys i deu mesos de presó; el debutant, un any i dos mesos. Hauran de tornar els diners. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain