La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya creix un 1,5% tot i la caiguda industrial

El PIB avança un 4,8% en termes interanual­s

- IV ED arDo a a n I II III IV -1,2 I -1,5 II I II III IV I II III IV

FONT: 2021

Dades agredolces a l’economia catalana. Mentre que el conjunt del PIB (producte interior brut) intertrime­stral va avançar un 1,5%, el sector industrial va mostrar un mal comportame­nt amb caigudes de l’activitat. L’alça de costos de les matèries primeres i els subministr­aments va frenar l’evolució del sector industrial, que va decréixer un 1,5% en termes interanual­s. En aquest mateix període el conjunt del PIB (tot el que produeix Catalunya) es va incrementa­r un 4,8%.

En un comunicat el Departamen­t d’Economia va assegurar que “el sector industrial va començar a moderar la recuperaci­ó durant la segona meitat del 2021, en bona part pels problemes a escala global de colls d’ampolla en determinan­ts components i també per l’augment dels preus de l’energia i de les matèries primeres”. La conselleri­a va recordar que la situació era molt diferent per sectors 2022 2020 i va precisar que els més afectats pels problemes d’aprovision­ament són zones com la producció de material de transport i també els més intensius en energia.

En canvi, a l’altra banda se situen sectors com la fabricació de maquinària i equips mecànics, i la farmacèuti­ca, que

“experiment­en una evolució favorable”.

La comparació de l’evolució de Catalunya amb el conjunt d’Espanya és positiva en termes intertrime­strals i negativa si s’analitzen els últims 12 mesos. En termes interanual­s (4,8% de creixement) Catalunya va avançar cinc dècimes menys que la variació experiment­ada per l’economia espanyola i vuit dè2021 cimes més que la UE-27 durant el mateix període. En termes intertrime­strals, la taxa de variació a Catalunya (l’1,5% ja esmentat) és quatre dècimes superior a l’espanyola (1,1%) i nou dècimes més que l’assolida a la UE27 (0,6%).

La conselleri­a va destacar que “l’augment de la inflació fins a màxims de les últimes dècades, la guerra a Ucraïna i els temors d’una nova recessió van impactar negativame­nt en la confiança”. Aquests elements van ser contrarest­ats amb l’impuls derivat de la desaparici­ó de les restriccio­ns sanitàries, després de dos anys de pandèmia.

El PIB beu fonamental­ment del sector serveis, que augmenta un 7% en termes interanual­s. Aquest fort creixement contrasta amb la moderació de la construcci­ó, que avança un 0,5%. A part del sector industrial, l’altra activitat que registra descensos és la construcci­ó, que baixa un 1,6%.

Amb l’alça de l’últim trimestre, l’economia catalana es queda a un 1,1% per recuperar el nivell prepandèmi­a. ●

L’economia de la comunitat se situa un 1,1% per sota del nivell prepandèmi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain