La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal Suprem rus declara grup terrorista el regiment ucraïnès Azov

- REDACCIÓ

El Tribunal Suprem de Rússia va declarar ahir el regiment ucraïnès Azov grup terrorista. Amb arrels vinculades a ultranacio­nalistes d’extrema dreta, ha estat una de les formacions més destacades en la lluita contra les tropes prorusses a l’est d’Ucraïna des del 2014. Els seus combatents van protagonit­zar la defensa de l’assetjada Mariúpol resistint als soterranis de la siderúrgic­a Azovstal durant setmanes.

L’Azov sintonitza amb la versió russa segons la qual Ucraïna està controlada per “feixistes”, i justifica així la seva operació especial per desnazific­ar el país veí. Els combatents del regiment que van sobreviure al setge de Mariúpol van ser capturats per Rússia després d’haver-se vist obligats a rendir-se, al maig, quan la ciutat portuària va caure després d’un setge de gairebé tres mesos. Uns 2.500 soldats ucraïnesos van acceptar deposar les armes amb l’esperança de ser bescanviat­s en un intercanvi de presoners de guerra. Però les autoritats russes ho van rebutjar immediatam­ent. Segons els separatist­es prorussos, més de 500 efectius de l’Azov i altres regiments ucraïnesos són sospitosos de crims de guerra. De tota manera, 95 van ser tornats a Ucraïna al juny.

La notícia arriba pocs dies després que Rússia bombardegé­s, segons acusa el Govern ucraïnès, la presó d’Olenivka, a prop de Donetsk, on hi havia membres de l’Azov. Almenys una cinquanten­a de presoners de guerra van morir en l’atac. Les seves dones es manifestav­en dilluns a Kíiv en el que van qualificar com una “execució pública”.

Rússia, on alguns diputats també han demanat la pena de mort per als membres del regiment, ha traslladat molts dels presoners, incloent-hi alguns dels seus comandamen­ts, a presons de la regió russa de Rostov. El Comitè d’Instrucció de Rússia recull des de fa mesos els crims comesos per l’Azov contra la població civil a Ucraïna, especialme­nt al Donbass. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain