La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home que podria haver regnat a la gihad

Aiman al-Zawahiri, hereu d’Ossama bin Laden i ideòleg d’Al-Qaida, es va veure superat per l’aparició del califat de l’Estat Islàmic

- Félix Flores

Aiman al-Zawahiri era el que al món de la faràndula anglosaxon­a es coneix com un has-been, algú que va ser gran en el passat i al final va quedar en poca cosa. La comparació pot semblar odiosa tractant-se d’un dels terroriste­s més importants del món, però escau perquè Al-Zawahiri, que sempre havia aparegut com a actor secundari al costat d’Ossama bin Laden, podria haver estat l’estrella de la gihad mundial quan el primer va ser assassinat per Barack Obama, però, tot i això, es va veure superat per un nouvingut, Abu Bakr al-Bagdadi, líder de l’Estat Islàmic. La seva organitzac­ió, Al-Qaida (AQ), va quedar relegada a un segon pla, i encara avui hi ha dubtes de si gaudeix de més bona salut que el seu dirigent els últims temps, atès que el novembre del 2020 ja es va dir que Al-Zawahiri havia mort de malaltia.

Membre de la confraria dels Germans Musulmans a Egipte, el jove Aiman al-Zawahiri és detingut després de l’assassinat del president Anwar al-Sadat el 1981 i passa tres anys a la presó. Es trasllada a l’Aràbia Saudita, al Pakistan –etapa en què coneix Ossama bin Laden, llavors a la nòmina de Washington en la lluita contra els soviètics a l’Afganistan– i al Sudan, que també serà refugi del saudita. Obligats tots dos a traslladar-se a l’Afganistan, aleshores els homes d’Al-Zawahiri a Egipte ja han deixat rius de sang, des de l’atemptat fallit contra Hosni Mubarak a Addis Abeba el 1995 fins a la matança de 58 turistes suïssos a Luxor el 1997.

El 23 de febrer del 1998, Bin Laden anuncia la creació del Front Islàmic Internacio­nal contra els croats i els sionistes. Bin Laden és un individu carismàtic; Al-Zawahiri és el seu lloctinent gris: tot i això, es creu que és el cervell de l’organitzac­ió que es coneixerà com a Al-Qaida, “la base” (en origen, una oficina de reclutamen­t). La iniciativa significa que es passa de combatre contra els règims musulmans corruptes a combatre contra el seu patrocinad­or, els EUA, l’“enemic llunyà”. Els atemptats de l’11-S seran la màxima expressió de la doctrina Al-Zawahiri.

L’hivern del 2001, un error de coordinaci­ó entre el Pentàgon i la CIA impedeix matar Bin Laden i Al-Zawahiri a les muntanyes de Tora Bora (Afganistan). Just cinc anys després, quan els EUA desenvolup­en una campanya d’atacs amb drons a l’Afganistan, l’Iraq o el Pakistan, Al-Zawahiri és localitzat en un llogaret de la zona tribal pakistanes­a: el coet falla per poc, però mata cinc membres d’Al-Qaida i diversos civils. Són els dos casos més ben coneguts d’intents d’eliminar els líders terroriste­s.

Al-Zawahiri comença a perdre el seu ascendent durant la lluita a l’Iraq contra l’invasor nord-americà. Retreu al líder local d’Al-Qaida, Abu Mussab al-Zarqawi, que faci la guerra als xiïtes, però aquest últim no li fa cas. Al-Zawahiri no sap o no pot suturar al si de la gihad aquella gran fractura entre sunnites i xiïtes.

El declivi d’Al-Qaida es farà del tot patent el 2012, després de l’assassinat de Bin Laden. L’acabat de crear Estat Islàmic a l’Iraq i el seu líder, Abu Bakr al-Bagdadi, es neguen a jurar lleialtat al successor, i acusaran Al-Zawahiri de voler mantenir la divisió –herència colonial– entre Síria i l’Iraq. L’Estat Islàmic (EI) emergirà com el capdavante­r de la gihad mundial que promet el califat aquí i ara, cosa que Al-Qaida ni es planteja. A més a més, si el cap d’AQ amb prou feines emet missatges a l’exterior, l’EI practica amb eficiència totes les estratègie­s modernes de comunicaci­ó.

El retorn d’Al- Qaida a l’Afganistan era públic i notori des del moment que els talibans van reprendre el poder, fa just un any. Al-Zawahiri els feia d’assessor, segons un informe recent de l’ONU. Es creu que un dels seus tres possibles successors és el seu gendre marroquí, Abdel Rahman al-Magrebi, administra­dor de les seus d’AQ a l’Afganistan i el Pakistan i director de la xarxa de mitjans i propaganda de l’organitzac­ió, coneguda com “el núvol”. ●

El declivi d’Al-Qaida es va fer del tot patent el 2012, després de la mort de Bin Laden

 ?? AFP ?? Dawn
Ossama bin Laden i Aiman al-Zawahiri durant una entrevista per al diari pakistanès el novembre del 2001
AFP Dawn Ossama bin Laden i Aiman al-Zawahiri durant una entrevista per al diari pakistanès el novembre del 2001

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain